Néhány napjuk maradt a termelőknek arra, hogy jelentkezzenek a krízisbiztosítási rendszerbe. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a gazdálkodók február 28-ig nyújthatják be az önkéntes csatlakozás iránti kérelmüket, amit a kincstár elektronikus felületén tehetnek meg. A csatlakozással egyébként három évre szereznek tagságot a gazdálkodók. A krízisbiztosítási rendszer különösen azoknak ajánlott, akik az idén az elmúlt három év átlagához képest visszaesésre számítanak.

20211004 RácegresKisebbek a kukoricacsövek, kevesebbszer fordulnak a kombájnokAratják a kukoricát megyeszerte. A nyári aszályos időjárás miatt nem lesz kiemelkedő a termés mennyisége, sok helyen pedig a vadak is besegítettek a betakarításban. A felvásárlási ár viszont magas, aminek az állattartók nem örülnek.  Rácegres Felsorakoztak a kombájnok Rácegeres határában. Egy olyan táblán kezdték meg a kukorica aratását, ahol tíz vetőmag forgalmazó ötvenhat kukoricafajtáját teszteli.
                                          A krízisbiztosítási rendszer az időjárás okozta károk mellett számos piaci folyamatból adódó veszteség esetén is védelmet nyújt.                                                          Fotó: Lang Róbert

A kérelem részeként a gazdálkodóknak meg kell adniuk a 2021-ben és 2022-ben termesztett növénykultúrák, a tartott állatok gazdálkodási adatait, a jövedelmi adatokat, illetve a készletnyilvántartásokat. 

A kincstár a csatlakozási kérelmekről és ezzel egyidejűleg a 2023. évre vonatkozóan befizetendő krízisbiztosítási hozzájárulás összegéről legkésőbb szeptember 15-ig hoz döntést. 

Fontos tudnivaló, hogy a termelőknek a mezőgazdasági tevékenység eredményeként előállított valamennyi termékükkel részt kell venniük a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerben, nem csupán azon termékeikkel, amelyek kapcsán a későbbiekben esetlegesen jövedelemcsökkenést szenvednek el. 

Az Agrárminisztérium 2021-ben vezette be a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert, amely egy régóta fennálló hiányt igyekszik pótolni a mezőgazdasági kockázatkezelés terén. 

A rendszer, a szélsőséges időjárási jelenségek által okozott jövedelemcsökkenésen túl az egyéb termelési kockázatokból adódó jövedelemcsökkenés részbeni kompenzálására is alkalmas. A lefedett kockázatok közé tartozik egyebek mellett a piaci árak nem várt változása, az inputköltségek növekedése, a természeti károk vagy akár a világjárvánnyal összefüggő okok. 

A 2021-ben csatlakozott gazdálkodók részére már megtörtént az első kifizetés, az érintett termelők a múlt év végén kapták meg a kompenzáció összegét. A szaktárca adatai szerint a gazdálkodók az átlagosan befizetett összeg négy-ötszörösét kapták így vissza.

Borítókép: Illusztráció