Több mint ötszáz hektáros ipari park létrehozásáról írt alá megállapodást csütörtökön Döge, Fényeslitke és Komoró polgármesterével az East-West Gate terminál beruházója – olvasható a vállalkozás közleményében.

Fényeslitke 2022.10.18.East West Terminal megnyitó
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tervezett ipari parkban ipari, kereskedelmi és logisztikai létesítmények kaphatnak helyet a debreceni és nyíregyházi ipari üzemek kiszolgálása céljából. A beruházással az ország keleti felének egyik legjelentősebb ipari-kereskedelmi-logisztikai központja jöhet létre – írják.

A megállapodás értelmében a három község településszerkezeti és szabályozási tervét is módosítják, teret adva az ipari park létrehozásának. A létesítmény születését nagyban segíti a tavaly októberben átadott fényeslitkei intermodális terminál is, amely a parkba települő cégek számára könnyítheti meg a logisztikát. Az M34-es autóút elkészültét követően 

a debreceni és a nyíregyházi ipari üzemek beszállítói és háttérlogisztikai kiszolgálását biztosító cégek betelepüléséhez is minden feltétel adott lesz.

A beruházással kapcsolatban Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa elmondta, hogy az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. által létrehozott terminál világszínvonalú, és az ahhoz, valamint a most születő ipari parkhoz hasonló beruházások segíthetnek hazacsábítani és megtartani a fiatalokat.

A tavaly átadott terminált méltatta Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője is, de felhívta a figyelmet a további fejlesztések fontosságára is. Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója pedig hangsúlyozta, hogy a születő ipari park nemcsak a három település, de Kisvárda, Záhony és az egész térség motorja is lehet.