Az idén a magyar cégek 34 százaléka tervez új dolgozókat felvenni, szemben a tavalyi 89 és a tavalyelőtti 38 százalékkal – derül ki a Randstad Hungary kutatásait ismertető keddi közleményéből.

Human resources woman manager  interview a candidate applying for a job in office room Human resources woman manager  interview a candidate applying for a job in office room
Fotó: Getty Images

A csaknem 250, különböző iparágakban működő magyarországi vállalat felső vezetőinek megkérdezésével végzett, Randstad HR Trends 2023 címet viselő kutatás tavaly decemberben és 2023 januárjában,  az Evalueserve globális piackutató és elemzőcéggel együtt készült. Az eredmények szerint a telekommunikációs és az üzleti szolgáltatási terület a legeltökéltebb a bővítés mellett, míg 

az FMCG-szektor vállalatainak 14 százalékánál a dolgozói létszám csökkentésére is lehet számítani. 

A legtöbb cég az IT/technológia, a mérnöki vagy a back office/adminisztratív területekre keres jelölteket.

A válaszadók 64 százaléka a toborzócégeket tartja a leghatékonyabb megoldásnak az alkalmazotti létszám bővítésére, ugyanakkor a vállalatok 61 százaléka továbbra is ad fel hirdetéseket, noha jelentősen csökkent az állásportálokba vetett bizalom, főként a jelentkezők alacsony száma miatt.

A vállalkozások 83 százaléka szerint a felvétel legnagyobb akadálya a jelöltek irreális fizetési elvárása, ez az arány tavaly is 79 százalékuknak okozott problémát. 

A cégek 52 százaléka számára gond a jelöltek nem létező vagy kevés iparági tapasztalata, míg 32 százalékának a jelentkezők nem megfelelő nyelvtudása okoz fejfájást.

A HR-területen 71 százalék számolt be problémákról a kompenzációkkal és juttatási csomagokkal összefüggő elvárások menedzselése kapcsán, és hasonló arányban jelezték a dolgozók elköteleződésének megőrzésének, a legjobban teljesítők megtartásának és a tehetséges vezetők fejlesztésének nehézségeit. A megoldás erre a szakemberek 68 százaléka szerint a fizetések emelése, 67 százaléka szerint pedig az edukációs és tréningprogramok lehetnek.

A kutatásban részt vevő felső vezetők 90 százaléka szerint a versenyképes bérezés és juttatások tehetik leginkább vonzóvá őket a jelöltek körében. 

A pénzügyi juttatások között az egyéni, teljesítményalapú bónusz a legnépszerűbb. A nem pénzügyiek közül első helyen a tréningek állnak, amit az otthoni munkavégzés követ.

A HR-szakma és a cégvezetők talán legfontosabb feladata 2023-ban, hogy képesek legyenek olyan vonzó bérezési és juttatási csomagot, valamint körülményeket kialakítani, amelyek megtartó erőt jelentenek a munkahelyváltáson gondolkodók számára. Hiszen 2022-höz hasonlóan most is a legfőbb indok, amiért elhagynak egy céget a munkavállalók, az egy jobb ajánlat.