Kedvezményes vármegyebérletet és országbérletet vezet be a kormány május 1-jétől – jelentette be Orbán Viktor az évértékelő beszédében. 

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

A kedvezményes közösségi közlekedési lehetőség a buszos és a vasúti közlekedésben egyaránt igénybe vehető. 

Az országbérlet ára havonta 18 900, a vármegyebérleté 9450 forint lesz.

A miniszterelnök ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy az intézkedés tetemes összeg megtakarítását teszi lehetővé azoknak, akik tömegközlekedéssel járnak dolgozni. Több részlet egyelőre nem derült ki, de a lépés nem teljesen előzmény nélküli.

Lázár János, aki 2022 végén átvette a közlekedéspolitika irányítását is, még tavaly decemberben beszélt arról, hogy a közösségi közlekedést az egész országban az autózás alternatívájává akarják tenni. Ennek érdekében a MÁV csoporttal egy megyebérlet-, pontosabban vármegyebérlet-konstrukció bevezetésén dolgoznak. A közlekedési és beruházási miniszter ezt az autópálya-matricához hasonlította, mert ha megvalósul a koncepció, akkor a vidéken élők egyetlen jeggyel utazhatnak egy vagy több megyében vasúton és autóbusszal. 

Ragaszkodni fogok ahhoz, hogy ezt a jövő év elején már bevezessék

– fogalmazott akkor Lázár János. Orbán Viktor miniszterelnök mai bejelentése értelmében tehát a terv megvalósul, igaz, nem az év elejétől, hanem a közepétől.