Tavaly csaknem 239 ezer nélkülöző ember részesült azokból a lejáratközeli, illetve csomagolási hibás termékekből, amiket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházakból és gyártóktól gyűjtött össze. A szervezet 2022-ben másfélszeresére növelte élelmiszermentő kapacitását, hogy lépést tudjon tartani a növekvő rászorulói igényekkel. Önkénteseik segítségére támaszkodva az idén még több adományt szeretnének célba juttatni.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Tízmilliárd forintnyi élelmiszer-hulladékot mentett meg az élelmiszerbank 2022-ben.
Fotó: Bea Kovacs / Magyar Élelmiszerbank Egyesület

A 2005-ben néhány jóbarát által alapított Magyar Élelmiszerbank Egyesületet az évek során az ország egyik legnagyobb hatású jótékonysági szervezetévé nőtte ki magát.

Tizennyolc év alatt majdnem 100 millió kilogramm élelmiszert mentettek meg és juttattak nehézsorsú emberekhez.

Ráadásul ezt a kezdetektől fogva nonprofit alapon, adományokból működtetve, túlnyomórészt önkéntesek munkájára és karitatív szervezetek közreműködésére támaszkodva.

Az igények és a segítség is rekordokat döntött tavaly

Az országossá fejlődött élelmiszermentő hálózat tavaly rekorderedményt ért el, 9861 millió forint értékű árut juttattak rászoruló embereknek, családoknak.

Napi szinten átlagosan 24 ezer kiló mentett élelmiszert osztottak ki az ország több száz pontján, ami éves összesítésben 8,7 millió kilogrammot jelent.

A mentett áruk háromnegyede 2022-ben is pékáru, illetve zöldség-gyümölcs volt, a fennmaradó tételek közt elsősorban tartós élelmiszert, tejtermékeket, italokat és húsárut találunk. Ezek egytől egyig alapvető fontosságú élelmiszerek, a többségüket a nélkülözők csak ritkán vagy egyáltalán nem engedhetik meg maguknak – különösen egy rekordinflációtól sújtott évben, amikor az élelmiszerek átlagosan ötven százalékkal drágultak. A rászorulói igények emelkedését az Élelmiszerbank is érzékelte az adományosztásokon.

Az Élelmiszerbank tavaly kétszázhuszonöt áruházat tudott becsatolni a hálózatába, amivel másfélszeresére emelte azoknak a boltoknak a számát, ahonnan minden nap összegyűjtik a feleslegeket.

Így az inflációnál is gyorsabb mértékben tudták bővíteni az élelmiszermentő kapacitásukat, jelenleg 631 áruháznál tartanak.

Már a korábbi években szoros partnerséget alakítottak ki a Tescóval, az Aldival, a Metróval, a Auchannal, a KFC-vel és a Foodpandával, 2022-ben a Lidl és a Penny is jelentős átadóvá vált. A kereskedelmi láncok egységein kívül az év során további 94 cégtől mentettek árut, élelmiszeripari gyártóktól, kereskedőktől, mezőgazdasági termelőktől és vendéglátóhelyekről is.

Az így összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank az ország legtávolabbi pontjaira is el tudja juttatni. Egy 600 karitatív szervezetből álló országos hálózatot építettek fel, amelyen keresztül az adományok valóban azokhoz kerülnek, akiknek a leginkább szükségük van rá – például gyermekotthonokba, családsegítő szolgálatokhoz, fogyatékkal élőket segítő szervezetekhez, hajléktalanellátó központokba, az idősgondozásban élőkhöz, nagycsaládos egyesületekhez és az ország elmaradott térségeiben lévő településekre.

Az Élelmiszerbank az élelmiszer-felesleget minden esetben ingyen veszi át a felajánló cégektől és díjmentesen adja át azt a rászorulóknak.

Költsége csak a logisztikai munkának, a raktározásnak, a szállításnak van, ami a mentett termékek értékéhez viszonyítva elenyésző. Egy tízezer forintos pénzadomány felhasználásával például 300 ezer forint értékű adományt lehet a rászorulókhoz juttatni, ezért aztán az élelmiszermentés a rászorulók segítésének az egyik leghatékonyabb módja.

Bárki segíthet

Az Élelmiszerbank lendülete a tervek szerint az idén sem csökken. Múlt szombaton 55 ezer zöldségkonzervet és 74 ezer adag instant tésztát készítettek elő adományozásra 47 önkéntes közreműködésével a tizenhetedik kerületi raktárukban, amelyek télen nagy segítséget jelentenek a nélkülözőknek.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Az Élelmiszerbank naponta 24 tonna élelmiszert oszt ki.
Fotó: Bea Kovacs / Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Az egyesület márciustól hasonló önkéntes napokat szervez minden hónap harmadik szombatjára, amikre már most várják a céljaikkal szimpatizáló emberek jelentkezését.

Aki segítene, de nincs a háztartásában élelmiszer-hulladék, az pénzadományokkal is segítheti az élelmiszermentést, valamint

az Élelmiszerbank pazarlásmentes cateringszolgáltatása, a JótéKonyha is várja az érdeklődőket.

A Jótékonyha profi szakácsokból és önkéntes konyhai segítőkből áll, akik pazarlásmentes szemlélettel készített ételeket biztosítanak céges rendezvényekre, konferenciákra, és csapatépítő jótékonysági főzéseket is koordinálnak vállalati csoportok részére – a rendelésekből származó bevétel szintén az Élelmiszerbank céljait szolgálja.

Az Élelmiszerbank az ukrán menekülteknek is segítséget nyújtott

Tavaly tavasszal tartós élelmiszerrel, bébiétellel, higiéniai termékekkel és édességgel is segítette az ukrajnai háború elől menekülőket elszállásoló karitatív szervezeteket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.