A magyarországi munkáltatók 26 százaléka jelez bővülést jelenlegi munkaerő-állományában 2023 második negyedévében, 22 százalékuk tervez csökkentést, létszámnövelésre főként a nagyobb vállalatoknál kerülhet sor – közölte a ManpowerGroup kedden az MTI-vel a Munkaerőpiaci Előrejelzése alapján. A ManpowerGroup a világ 41 országában, több mint 41 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, amelynek keretében Magyarországon a munkáltatók 510 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg második negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

Budapest 2020.11.24.
PannonWork munkaerőkölcsönző
álláshirdetés
Munkaerő kölcsönzés, munkaerő közvetítés, diákmunka
foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / VG

A közleményben kiemelték, 

az álláskeresők ebben az időszakban leginkább az energia-, a közmű-, a pénzügyi , az ingatlan-, valamint az IT-szektorban számíthatnak élénk munkaerőkeresletre.

Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója a közleményben hangsúlyozta, két negyedévnyi visszaesést követően a hazai munkáltatók körében újra kedvező munkaerő-felvételi trendet mérnek a következő három hónapra. Fordulat különösen a középső országrészben működő, valamint a 250 főnél nagyobb létszámot alkalmazó vállalatok körében tapasztalható.

Ez most az ország legkelendőbb szakmája: már a kezdők is egymilliót keresnek, mégsem találnak rá elég embert

Sikeres volt a Programozd a jövőd! projekt, ám nemzetgazdasági jelentőségű volna, hogy a jelenleginél is sokkal többeket tereljenek informatikai pályára. Ha valaki IT-snak tanul, lesz munkája, ez egészen bizonyos.

A tájékoztatás szerint a munkáltatói válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított nettó foglalkoztatási mutató (nfm) 2 százalékos átlagos értéket ért el, ami 10 százalékponttal magasabb az előző negyedévesnél, ugyanakkor 10 százalékponttal elmarad az egy évvel korábbi 12 százaléktól.

A legszélesebb körben Budapesten és Közép-Magyarországon várnak létszámbővülést, 

ugyanakkor Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon továbbra is jóval több elbocsátásra, mint munkaerő-felvételre számítanak. Az alföldi régiókban és Nyugat-Dunántúlon az átlagnak megfelelő, minimális bővülést mutatnak az előrejelzések – közölte a ManpowerGroup.

A létszámban a legnagyobb felfutást az energia-, a közmű-, a pénzügyi, az ingatlan-, valamint az IT-szektorban várják, emellett enyhe bővülésben bízhat a szállítmányozási, a logisztikai, az autóipari, a fogyasztási javak és szolgáltatások szegmens is. 

Az alapanyag- és feldolgozóipar, a kommunikációs szolgáltatások, az egészségügy és élettudományok területen ugyanakkor további létszámleépítés valószínűsíthető 

– közölte a ManpowerGroup.