Az ipari termelés volumene 0,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest 2023 januárjában – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal második becsléséből. Havi szinten 5,1 százalékos volt a zsugorodás. Az akkumulátorgyártás majdnem duplájára emelkedett az előző év azonos időszakához képest. 

Kismértékben csökkent az ipari termelés volumene Magyarországon az év elején. Az adat 0,2 százalékkal múlta alul az egy évvel ezelőttit januárban a KSH második becslése szerint. A munkanapatástól megtisztított termelés 3,2 százalékkal csökkent.

Automobile Production At Mercedes-Benz AG's Hungarian Plant
Fotó: Getty Images

A havi alapú változás a szezonális és munkanapatással kiigazítva 5,1 százalékos lassulást mutat.

Egyes feldolgozóipari alágakban láthatók voltak kedvező folyamatok. A feldolgozóipari exportértékesítés 31 százalékát kitevő járműgyártás kivitele 19,5, a 14 százalékos súlyú villamosberendezés-gyártásáé 51 százalékkal bővült. Az ipar belföldi értékesítése már nem teljesített ilyen jól. A feldolgozóipar 11,5 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,2 százalékkal nőtt, a csekély súlyú bányászaté 16,6 százalékkal csökkent. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 19,5 százalékkal visszaesett, nagyrészt az előző évinél jóval enyhébb idő miatt.

 

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás 20 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 29, a közúti jármű alkatrészeinek előállítása 14,4 százalékkal nőtt.

A 11 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékében, 44 százalékkal emelkedett. 

A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 97, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék előállítása 15,7 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,6 százalékkal nagyobb, az elektronikus fogyasztási cikk előállítása 0,9 százalékkal kisebb lett.

A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 12,2 százalékkal csökkent mind a hazai, mind a külpiaci eladások visszaesése miatt. Mindössze két alágazatban nőtt a kibocsátás:

 az édesség- és a készételgyártást is magában foglaló egyéb élelmiszer gyártásában 7,7, a dohánytermék előállításában 48 százalékkal. 

A legnagyobb súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 15,6 százalékkal elmaradt a tavalyitól. A többi nyolc alágazatban 0,1 és 51 százalék közötti mértékben csökkent a termelés, a leginkább a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

Ne legyünk álszentek: a robotok tényleg veszélyeztetik a munkánkat

A 2030-as évek elejére Magyarországon sem fog senki meglepődni azon, ha a plázákban járőrrobotok cikáznak az üzletekben, a recepciókon pedig humanoid robotok adnak útbaigazítást. Hajós Istvánnal, a Bastion Group vezetőjével arról beszélgettünk, hogy mit tartogat a nem is olyan távoli jövő.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 13,5, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 12,9 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Utóbbin belül a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag előállítása a 2022. januárinak mintegy felére zsugorodott. Folytatódott a csökkenés a vegyi anyag, termék gyártásában, nagyrészt a műanyagalapanyag-, illetve a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás jelentős visszaesése miatt.

A legnagyobb mértékben, 35 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.