Februárban az ipari termelői árak átlagosan 29,0 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 56,4, az exportértékesítéséi 15,8 százalékkal nőttek. A belföldi értékesítés árainak gyorsabb növekedését az okozta, hogy a jelentős drágulást realizáló energiaipar részaránya a hazai eladásokban jóval nagyobb, mint az exportban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

20220930 Orosháza Az Üveg Nemzetközi Éve alkalmából Orosházán több üveggyár is megnyitotta kapuját a lakosság előtt. A látogatások során megismerkedhetnek az érdeklődők az üveggyártás folyamatával. Az O-I Hungary Kft. öblösüveggyárban be lehet nézni a kulisszák mögé.Fotó: Für Henrik FH Békés Megyei Hírlapképen: Krisán Arnold sorvezető 20220930 Orosháza 

Az Üveg Nemzetközi Éve alkalmából Orosházán több üveggyár is megnyitotta kapuját a lakosság előtt. A látogatások során megismerkedhetnek az érdeklődők az üveggyártás folyamatával. Az O-I Hungary Kft. öblösüveggyárban be lehet nézni a kulisszák mögé.
Fotó: Für Henrik FH Békés Megyei Hírlap
képen: Krisán Arnold sorvezető
Fotó: Für Henrik / Békés Megyei Hírlap

Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának, a munkabérek növekedésének és a forint – egy év alatti – gyengülésének is árfelhajtó hatása volt. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 1,3, az exportértékesítésiek 2,6 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 2,2 százalékkal mérséklődtek. 

Utoljára tavaly áprilisban volt 30 százalék alatt az ipar termelői árainak emelkedése, az exportárak pedig pont egy évvel ezelőtt voltak ilyen alacsony szinten, ami arra utal, hogy kezd túl lenni az okozta sokkon a magyar ipar.

Januárban még az ipari termelői árak átlagosan 35,0 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, akkor belföldi értékesítés árai 64,7, az exportértékesítéséi 20,5 százalékkal nőttek. A csúcsot augusztusban érte el, akkor 43,4 százalékról fordultak le az árak.

Ami a februári részletes adatokat illeti, a belföldi értékesítés árai átlagosan 56,4 százalékkal nőttek, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 27,6, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – a világpiaci árak drasztikus növekedése és a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 127 százalékkal magasabbak voltak.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 73,3, a beruházási javakat gyártókban 13,7, a fogyasztási cikkeket gyártókban 34,1 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 15,8 százalékkal nőttek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 17,9, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 6,4 százalékos volt a drágulás.