A nyers adatok szerint 3,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól 2023 januárjában az építőipari termelés volumene – közölte kedd reggel a Központi Statisztikai Hivatal. A hivatal gyorsjelentése szerint a 2022. decemberihez képest 5 százalékkal kisebb volt az ágazati termelés. 

20230208 Zalaegerszeg Folytatódik a kosztolányi út átépítéseFotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap20230208 folytatódik a kosztolányi út átépítése zalagerszeg pezzetta umberto pu zalai hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent 2023 januárjában az előző év azonos hónapjához képest. Az épületeké 4, az egyéb építményeké 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
Az építőipari ágazatok közül a legnagyobb mínuszokat az épületek építésében látni, ahol 7,8 százalékkal csökkent a termelés, az egyéb építmények építésében 0,7, a speciális szaképítésben pedig 1,9 százalékos a visszaesés.  

 

Az új szerződések volumene 28 százalékkal esett vissza.

 

Az épületek építésére kötött szerződéseké 23,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 36,2 százalékkal kisebb a 2022. januári magas bázishoz képest. Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 18,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 29,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva a KSH jelentése szerint. 

 

Akciók jöhetnek az építőanyag-piacon, visszaesett a lakásépítési és -felújítási kedv

Akciók válthatják fel az építőanyag-piacon az idei áremelkedést, miután csökken a megrendelésállomány, megtorpant a lakásépítési és -felújítási kedv. Visszaesett az út-, vasút- és mélyépítés is. Áprilisra kiderül, hogy lesz-e, és ha igen, milyen volumenű létszámleépítésre szükség a képzetlen munkavállalók körében. Az építőipari szakmunkásokat és mérnököket minden erővel meg akarják tartani a cégek.