BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Navracsics: nekünk kevesebb bocsánatos bűnünk van, mint más tagállamoknak

A miniszter szerint többször és alaposabban kell bizonyítanunk Brüsszelben, mint más tagállamoknak. Navracsics Tibor szerint az EP-választáson is téma lehet Magyarország.

Magyarországnak alaposabban kell bizonyítania a megoldási javaslatai jogosságát az európai uniós tárgyalások során, mint más tagállamoknak – mondta a területfejlesztési miniszter a Magyar Nemzet oldalán csütörtökön megjelent interjúban.

NAVRACSICS Tibor
Nagyvázsony, 2023. március 16. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-vár avatásán 2023. március 16-án. Az 1,6 milliárd forintból felújított vár március 17-től látogatható.MTI/Vasvári Tamás Nagyvázsony, 2023. március 16.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-vár avatásán 2023. március 16-án. Az 1,6 milliárd forintból felújított vár március 17-től látogatható.
MTI/Vasvári Tamás
Navracsics Tibor szerint több garanciát kérnek a tőlünk az Európai Unióban, mint másoktól.
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Navracsics Tibor az uniós forrásokról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban arról beszélt, Brüsszelben minden tagállamhoz máshogy viszonyulnak.

Az tény viszont, hogy nekünk kevesebb bocsánatos bűnünk van, mint más tagállamoknak, ezt folyamatosan éreztük, éreztem 2010 és 2014 között is

– emelte ki a tárcavezető.

A miniszter szerint érezni lehet ezt a különbségtételt, amikor a tárgyalások során előkerül egy-egy olyan megoldás, amelyet egy másik tagállam minden probléma nélkül alkalmaz, nálunk viszont ezen fennakadnak.

Biztosan vannak olyan tárgyalófelek, akiknél ez rosszindulattá is válik, de a többségben van egyfajta bizalmatlanság Magyarországgal szemben – mondta.

Nekünk többször, alaposabban kell bizonyítanunk a megoldási javaslataink jogosságát, ha megállapodásra törekszünk, és általában több garanciát kérnek a különböző javaslataink bebiztosítására

– fogalmazott Navracsics Tibor.

A bizalmatlanságra vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette: van, akinél egyfajta ideológiai ellenszenvet érez, különösen az Európai Parlamentnél ez nagyon erősen látszik, hiszen ott a pártpolitika egyértelműen jelenik meg.

A bizottságban sokkal inkább a jogi eljárásrend érvényesül, elvileg nagyobb távolságtartással kell lenniük a biztosoknak a pártpolitikától, de talán itt is van egy olyan elképzelés, hogy a magyarok mindig valamilyen külön utat folytatnak és éppen ezért oda kell figyelni rájuk, nehogy precedenst teremtsenek más tagállamok számára – mutatott rá Navracsics Tibor.

Navracsics szerint akár nyáron megérkezhetnek az uniós pénzek

Április–májusban értékelheti az Európai Bizottság, hogy Magyarország teljesítette-e a vállalásait.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.