Miközben Magyarországon hetek óta egymás után jelentik be a kiskereskedelmi egységek, hogy csökkentik az áraikat, Szlovákiában a nyolc legnagyobb üzletlánc három hónapra vállalta, hogy önként árstop alá helyez négyszáz alapvető élelmiszert – írja a felvidéki Ujszo.com

Poprad,,Slovakia,-,July,16,,2019:,Tesco,Company,Logo,On
Fotó: Shutterstock

Nemcsak Magyarországon, Szlovákiában is az egeket veri az élelmiszer-infláció, északi szomszédunknál februárban 29 százalékkal drágultak az élelmiszerek az előző év azonos időszakához képest. Az árstopot a hírek szerint vélhetően elsőként a Lidl és a Tesco vezeti be, majd ezt követik a szlovák üzletláncok, mint például a Coop Jednota. Arról, hogy mely élelmiszerek árát korlátozzák, mindegyik üzletlánc saját maga dönthet. Az erről szóló információt a saját weboldalaikon teszik közzé.

Samuel Vlcan megbízott mezőgazdasági miniszter szerint az árstop jövő hétfőn lép érvénybe, az árstop alá helyezett termékeket – ahogy az azokat árusító boltokat is – külön jelzéssel látják el.

Szlovákia Magyarországgal ellentétben nem vezetett be plafont az élelmiszerárakra, az üzletláncok azonban tavaly ígéretet tettek, hogy nem növelik 13 alapvető élelmiszer árrését. Hazánkban 2022. február elseje óta hatósági áras a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8 százalékos tehéntej, december óta pedig a tojás és a burgonya is. Nagy kérdés azonban, hogy április 30. után meghosszabbítja-e ezeket kormány, ami nagyban függ attól, hogy az hogy alakul az előttünk álló időszakban.