Hazugság, hogy a kormány elállna az orosz Roszatommal való együttműködéstől a paksi bővítésben, a francia Framatome szerepének növelése az irányítástechnikai rendszer szállítására vonatkozik, miután német konzorciumi partnere, a Siemens Energy politikai okok miatt még nem kapott exportengedélyt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben.

Kirláy Márton / Szíjjártó Péter facebook
Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter / Facebook

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós energiaügyi tanács szünetében tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy igenis él negatív diszkrimináció az atomenergiával szemben, amit jól mutat, hogy 

a paksi bővítést Európában folyamatosan gáncsolják, és próbálják szankciók alá venni a nukleáris beruházásokat, de Magyarország ellenáll ezeknek a próbálkozásoknak.

Aláhúzta, hogy a német kormány továbbra is blokkolja a Siemens Energy részvételét, és egyelőre nem engedélyezték, hogy a vállalat a megkötött szerződés alapján leszállítsa a megrendelt berendezéseket.

Folyamatosan adagolják az álhíreket a nemzetközi liberális sajtóban. Legutóbb azt olvashattuk, hogy a magyar kormány elállna a Roszatommal való együttműködéstől, ami színtiszta hazugság

– tudatta. Hozzátette, hogy Magyarország elkötelezett a Roszatommal kilenc évvel ezelőtt megkötött szerződés végrehajtása mellett. A tárcavezető kijelentette, hogy nincs olyan ok, ami miatt Magyarországnak el kellene állnia a szerződéstől. Kiemelte, hogy amikor a Framatome szerepének növeléséről van szó, az arra vonatkozik, hogy a Siemens Energy részvételének politikai okokból fakadó berlini blokkolása miatt 

hazánk nagyobb mértékben kíván támaszkodni a francia vállalatra az irányítástechnikai rendszer leszállításában.

Emellett viszont a paksi bővítés a Roszatommal együttműködve fog megvalósulni.

Szijjártó Péter: Magyarország és Lengyelország nemet mondott az európai földgázrendeletre

Az uniós tagállamok arról szavaztak, hogy meghosszabbítsák-e azt a rendeletet, amely előírná az EU-n belül a földgázfelhasználás csökkentését. Korábban a téli hónapokra elfogadtak egy ilyen javaslatot, most ezt hosszabbítanák meg a nyárra is. A javaslatot Magyarországon és Lengyelországon kívül mindenki megszavazta. Ezzel nem fog megvalósulni az európai gázfelhasználás 15 százalékos csökkentése.

A miniszter arról is beszámolt, hogy az Európai Unióban francia vezetéssel, tizenkét ország részvételével nukleáris koalíció alakult, amely kedd reggel összeült. Rámutatott, hogy hét ország tervez vagy már épít is atomerőműveket, a következő években így nagy nukleáris újjászületés várható Európában az észszerűtlen és extrém áringadozások kivédése érdekében.

A miniszter aláhúzta, hogy

a felek megállapodtak, hogy szorosan együtt fognak működni az atomenergiával szembeni mesterséges, ideológiaalapú negatív diszkrimináció ellen, amelyet az is példáz, hogy minden egyes, nukleáris energiához kapcsolódó engedélyezési eljárás „rétestészta hosszúságúra nyúlik”.

Ezért azt szorgalmazzuk, hogy a hitelezési feltételek változzanak meg úgy, hogy azok a nukleáris beruházásokra is sportszerű, fair módon igénybe vehetők legyenek

– tájékoztatott. Annak érdekében, hogy legyen elég szakember és legyen elég kapacitás az atomerőművek megépítésére, egy közös képzési program kidolgozását is javasolta Magyarország – tette hozzá.