Változó mértékben, de szinte az összes budapesti kerületi önkormányzat növeli a helyi adókból származó bevételeit 2023-ban, ugyanakkor egyre több helyen képeznek alapot a helyi vállalkozások támogatására – közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) pénteken az MTI-vel. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara honlapján összegyűjtötte a kerületek vállalkozásbarát intézkedéseit.

20230117 BudapestBezárt és kiadó üzletek Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / VG

A közlemény szerint a budapesti kerületi önkormányzatoknak változó gazdasági környezettel és krízishelyzetek sorával kellett szembenézniük az elmúlt években, 

a kieső bevételeiket többek között az építmény- és telekadó emelésével próbálják pótolni.

Budapesten mindössze öt kerületben nem emelték az építményadót 2023-tól, a telekadót tíz kerületi önkormányzat hagyta változatlanul. A kerületi adók ugyanakkor 2023-at megelőzően sem voltak egységesek, így az emelés mértékében mutatkozó különbségek – 0–26 százalékos növelés – önmagukban még nem mutatják meg a helyi vállalkozói környezet komplexitását – hívta fel a figyelmet a kamara.

Teljesen átalakulhat a repohárrendszer Magyarországon

Egy felmérés szerint a magyar fogyasztók azért nem szeretik a repoharakat, mivel átláthatatlannak tartják a különböző visszaváltási rendszereket. Az egyes szórakozóhelyek egymástól eltérő megoldást alkalmaznak a visszaváltható poharak kezelésére, ez pedig feszültséget szül. A BKIK elvégzett egy felmérést, amiből kiderült, hogy a magyarok a pénzüket akarják visszakapni a repoharak után és nem tokeneket. Felmerült a repohárautomaták ötlete is.

Kifejtették, nagy különbségek mutatkoznak abban az egyes kerületek között, hogy mely ingatlanokat vonják be az adózás alá. 

A legtöbb kerületben az ingatlan mérete alapján változik a kivetett 1 négyzetméterre eső fajlagos összege. 

Ez a különbségtétel a jellemzően kisebb ingatlant birtokló kkv-knak kedvez, míg a nagyobb méretű építményt igénylő iparágak számára nagyobb terhet jelent.

20230117 BudapestBezárt és kiadó üzletek
Fotó: Kallus György / VG

Rámutattak arra is, hogy néhány kerület az ingatlan funkciója szerint tesz különbséget az adó mértékében, és van, ahol mixelik a négyzetméter-alapú és a funkcióbeli megközelítést. Az építményadó növelése várhatóan hatással lesz a nem lakáscélú ingatlanok forgalmára, a kerületek egyedi kedvezményekkel és mentességrendszerekkel árnyalhatják a képet.

Hangsúlyozták, az önkormányzatok változatos eszközökkel igyekeznek a kerületüket vonzóvá tenni a vállalkozások számára. Így többek között a VIII. kerület 50 millió, a X. kerület 30 millió forintos tartalékot képzett a 2023-as költségvetésében a kerületi kkv-k támogatására, de más kerületek is igyekeznek vállalkozásbarát intézkedésekkel vonzani a helyi cégeket, iparosokat.