BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Térképre tettük a magyar fizetéseket – nagyon durva a különbség a vármegyék és Budapest között

Évek óta csökken a vidéki bérek leszakadása a fővárosi keresetekhez képest, a különbség azonban még mindig döbbenetes: Budapesten másfélszer akkora volt a havi átlagos nettó fizetés tavaly, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés vagy Nógrád vármegyében. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, ez nem pusztán magyar jelenség, Szlovákiában és Romániában is hasonló területi különbségek vannak.

Közel kétszázezer forinttal többet vihetett haza Budapesten egy munkavállaló tavaly, mint az ország egyik legszegényebb megyéjének számító Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

– derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég frissített adataiból. 

Míg a fővárosban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkeresete 2022-ben 422 ezer volt, 60 ezer forinttal több, mint egy évvel korábban, addig az ország északkeleti sarkában mindössze 241 ezer forint. 

A Békés és Nógrád vármegyeiek helyzete sem túl rózsás, az előbbiek 255 ezer, az utóbbiak 265 ezer forintot kaptak átlagosan.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkeresete térkép
Még mindig óriási a különbség a budapesti és a vidéki fizetések között

Vidéken továbbra is a legtöbbet az ipari fellegvárakban lehet keresni, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér vármegyében egyaránt 50 ezer forinttal nőtt egy év alatt az átlagbér, amely bőven 300 ezer forint felett alakult tavaly ezekben a vármegyékben, összesen pedig a 19-ből nyolc vármegye lépte át ezt a határt. A kelet–nyugati megosztottságot alátámasztja, hogy a keleti országrészben egyedül Pest és Heves vármegyében volt 300 ezer forint fölött az átlagfizetés.

Bár továbbra is a főváros vezeti a hazai fizetési listát, annyi öröm van az ürömben, hogy arányaiban csökken a vidéki bérek leszakadása, Győr-Moson-Sopronban a budapesti átlag 85 százalékát lehetett hazavinni tavaly, ez pár évvel korábban még 80 százalék volt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg helyzete azonban még úgy is siralmas, hogy az ottani bér 57 százaléka volt a fővárosinak tavaly, 2016-ban még 52 százaléka, azaz közel a duplája.

Azonban azt is látni kell, nem magyar jelenségről van szó, a szomszédos országok közül Szlovákiában és Romániában is hasonló területi különbségek figyelhetők meg: míg a pozsonyi kerületben tavaly 1599 euró volt a bruttó átlagkereset, addig Eperjesben mindössze 1011, sőt a kerületek felében még az 1100 eurót sem érte el. Keleti szomszédunkban pedig a megyék többségében 2000 lejjel, azaz mintegy 150 ezer forinttal volt kevesebb az átlagbér, mint Bukarestben. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.