Megszűnik a lakosság egyik kedvenc eurós befektetése, a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) – adta hírül az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A 2028/Y jelzésű PEMÁP-ot tavaly júniusban bocsátotta ki először az államadósság-kezelő, és a gyenge forintárfolyam idején népszerűvé is vált a két rábocsátást is tartottak az eredetileg 100 millió eurós kibocsátás után, így 400 millió eurónyi lakossági papír került a piacra.

Budapest, 2022. október 22.Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) bejárata a Tabán irodaházban, a főváros I. kerületében, a Krisztina térnél.
Fotó: Róka László / MTI

Ez a 400 milliós keret hamarosan elfogy, új, inflációt követő eurókötvényt pedig egyelőre nem hirdet meg az ÁKK. Aki szeretne még az eurózóna inflációját követő kötvényből, március 16-ig vásárolhat belőle. 

A kivezetéssel egy időben, 

az ÁKK a lakossági állampapírpiacon egy új, euróalapú magyar állampapírt vezet be Euró Magyar Állampapír (EMÁP) néven. 

A kamatadómentes EMÁP 3 éves, negyedéves kamatfizetésű, az induló kamata évi 2,944 százalék lesz, a kamat a három hónapos bankközi kamathoz, az Euriborhoz igazodik majd. 

Tekintettel arra, hogy az eurózónában kamatemelést vár a piac az idén, a bankközi kamatok is emelkedhetnek.

A 2026/U sorozatú EMÁP-ot március 17-től lehet megvásárolni. A vagyoni koncentráció mérséklése érdekében a Magyar Államkincstárra mint forgalmazóra nézve értékesítési korlátot vezetnek be, 

egy befektető legfeljebb 500 ezer euróért vásárolhat a kötvényből.

Az Euró Magyar Állampapírt továbbra is belföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatják meg, kizárólag a Magyar Államkincstár fiókhálózatában, valamint a WebKincstár, MobilKincstár online felületein. Az ügyfélkapus számlanyitás részleteiről és a Magyar Államkincstár szolgáltatásairól itt olvashat.