Magyar gazdaság

Varga Mihály: csökkenni fog az államháztartási hiány

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2023-as gazdasági évnyitóján megszólalnak a hazai gazdaságpolitika irányítói, cikkünk frissül.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2023-as gazdasági évnyitóján megszólalnak a hazai gazdaságpolitika irányítói: Parragh László és Nagy Márton után Varga Mihály pénzügyminiszter.

Vémi Zoltán / Világgazdaság
2023.03.09.
MKIK, Orbán Viktor, Varga Mihály, Nagy Márton
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

 

11:12

Lépéskényszerben a hazai autóipar

A területi fejlesztésnek alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez a miniszter szerint, mára észak–dél irányú megosztottság figyelhető meg fejlettség tekintetében. A belső égésű motorok gyártása várhatóan 2035-től megszűnik az EU-ban, erre a lépéskényszerre reagálni kell a jövőben.

11:10

Mentesítené az adminisztrációs terhek alól a kormány a vállalatokat

Másfél millió állampolgár rá se néz az adóbevallására. Az áfa esetében hasonlót szeretne a kormány, szeretné mentesíteni az adminisztrációs terhek alól, ennek keretében már indítottak programokat. 2025-ig azt szeretnék elérni, hogy egy csatornássá váljon az adóbevallások intézése, ennek a kiépítése várható a közeljövőben.

11:07

Folytatódik a feketegazdaság elleni küzdelem

A feketegazdaság elleni küzdelem a tisztességesen adózókat védi és megteremti az adócsökkentés alapját. Az intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy adókat nem kellett emelni. Az online kasszák félórás időközönként küldenek jelet a NAV-nak, folyamatos rálátásuk van a forgalomra. Az EKÁER, a POS terminálok és az online kasszák is segítettek abban, hogy nőtt az adóbeszedési hatékonyság.

A filozófiánk világos: a munkát terhelő adókat alacsonyan kell tartani, a fogyasztást terhelő adókból kell finanszírozni a közszolgáltatásokat

– mondta a miniszter, kiemelve a társasági adó kulcsát, amely a nemzetközi élmezőnyben van.

11:03

A születések száma emelkedő pályán van

A kormány továbbra is ösztönzi a gyermekvállalást, erről az energiaválság alatt sem mondanak le. Idén a GDP 4,3 százalékát fordítják erre. A miniszter szerint a születések száma emelkedő pályán van, szemben más európai országokkal.

11:01

Energiahatékonysági programokat indított a kormány

Rámutatott: az EU gazdasága jelentős mértékben függ az orosz gáztól, ezt nehéz egyik pillanatról a másikra pótolni. Magyarország energiafüggősége a villamos energia mellett a kőolaj és a földgáz tekintetében jelentős, mintegy 85 százalékos függőséget takar. Ezért indított el a kormány energiahatékonysági programokat, a következő években 1500-2000 milliárd forintot költ ezekre.

 

10:59

Folytatódhat a konszolidáció, javulnak a kilátások

A költségvetési deficit 7,5 százalékról 3 százalék alá csökkenhet 2024-ben – mondta a miniszter. Jövőre már 2,5 százalékra mérséklődhet a hiány.

Jelezte, hogy a fogyasztói árindex jelentősen csökkenn a közeljövőben.

Továbbá a kilátások is javulnak, emellett az államadósság 70 százalék alá kerülhet idén, majd jövőre tovább mérséklődhet.

Reményeim szerint 2026-ra 60 százalék alatt lesz az államadósság aránya

– jelentette ki a miniszter.

Nagy Márton Varga Mihály gazdasági évindító
Kapcsolódó cikkek