Magyar gazdaság

Parragh: a magyar gazdaság elemi érdeke, hogy béke legyen tőlünk keletre

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2023-as gazdaság évnyitóján a hazai gazdaságpolitikai nagyágyúi szólalnak meg, az eseményt élőben közvetítjük.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2023-as gazdaság évnyitóján a hazai gazdaságpolitikai nagyágyúi szólalnak meg, Orbán Viktor, Varga Mihály és Nagy Márton előtt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Vémi Zoltán / Világgazdaság
2023.03.09.
MKIK, Orbán Viktor, Varga Mihály, Nagy Márton
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

 

10:32

Az üzleti világ partner volt

Magyarország az elmúlt évek nehézségeit azért tudta jól kezelni, mert az üzleti világ partner volt Parragh szerint. 

10:31

Nem hiába folyik be az 5000 forintos regisztrációs díj

Az 5 ezer forintos regisztrációs díj nem folyik be hiába – mondta Parragh, hozzátéve, hogy mindegyik kormányzati döntésben részt vett a kamara, példaként említette a Széchenyi Kártya Programot, a Baross Gábor Hitelprogramot, a kata megváltoztatását és a hipa megfelezését.

10:25

Az oroszhoz és az ukránhoz is erősen kötődünk

Előbb-utóbb Ukrajnát újra kell építeni, azonban ebben várhatóan a magyar vállalatok nem vesznek részt, ezért az elnök szerint fontos lenne, hogy az uniós források megérkezzenek.

Mindkét félhez, az oroszhoz és az ukránhoz is kötődünk az MKIK elnöke szerint. 

Hangsúlyozta, nem szabad elfelejteni a földrajzi elhelyezkedésünket, például Portugáliának egészen más a kitettsége. Szerinte a magyar gazdaság elemi érdeke, hogy béke legyen tőlünk keletre.

10:22

Az európai megoldások nem működnek

Parragh szerint változtatni kell a munkaerő-kínálaton, a felnőttképzés területén kell változtatni. A háború és az energiaársokk a másik nagy kihívás. Valójában bekövetkezett tavaly ősszel egy pánik, ezt azonban követte egy alkalmazkodási folyamat, amely beleépült a vállalatok gondolkodásába. Szerinte a kormány célzott programjai betöltötték a szerepüket.

Az európai megoldások nem működnek

– mondta az uniós forrásokról Parragh, hozzátéve, hogy láthatóan politikai zsarolás az, amit Brüsszel csinál, ez akadályozza a beruházások megvalósulását. 

 

10:19

Az infláció a legnagyobb kihívás

A gazdasági szereplők érdekeltek a magas infláció visszaszorításában, ugyanakkor ehhez kell a jegybank, a kormány és a vállalatok együttműködése. Hangsúlyozta: az infláció jelenleg a legnagyobb a kihívás, de a magas kamatok is problémát okoznak.

 

 

Nagy Márton Varga Mihály Orbán Viktor Parragh László gazdasági évindító
Kapcsolódó cikkek