A kormány a turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megőrzése érdekében korábban arról döntött, hogy a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehetséges teljes összegben felhasználni, ezt követően 15 százalékos díj terheli a „bennragadt” összegeket – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Fotó: Róka László / MTI

A kormányzat célzott intézkedése a rendelkezésre álló adatok szerint eredményesnek és hatásosnak bizonyult, a korábban tapasztalt 100 milliárd forint helyett 2023. április elején mindössze 20-22 milliárd forintnyi „alvó pénz” állt rendelkezésre a SZÉP-kártyákon.

A kormány köszöni a lakosság együttműködését, közreműködésükkel közel 80 milliárd forintnyi forrás került a gazdaságba, hozzájárulva a munkahelyek és a családok megvédéséhez

– olvasható a közleményben, továbbá felhívják ismételten minden SZÉP-kártya-tulajdonos figyelmét arra, hogy időben – tehát május 31-ig – használja fel a 2022. október 15-ig jóváírt, még rendelkezésre álló SZÉP-kártya-egyenleget. 

Jelenleg az „alvó pénzeken” felül közel 130 milliárd forint, azaz összességében mintegy 150 milliárd forintnyi, kedvező adózású, béren kívüli juttatás áll a lakosság rendelkezésére a Széchenyi-pihenőkártyákon, hasonlóan a korábbi évekhez.

2022 végén fontos változásokról döntött a kormány, januártól a három alszámla helyett egyetlen számlán rendelkezhetünk a SZÉP-kártya-juttatásunkkal. Tavaly még három különböző alszámlára (vendéglátás, szabadidő, szálláshely), három különböző költési területtel és keretösszeggel (évente 150 ezer, 75 ezer, 225 ezer forint) adhattak a munkáltatók juttatásokat, majd egy kiegészítő rendelet következtében 2022-ben az egyes alszámlák egyenlegét mindhárom alszámla költési területére használhatták a kártyabirtokosok.

Ez az „átjárhatóság” az év elejével megszűnt, és az alszámlarendszer is alapvetően átalakult az új rendeletek következtében. Az új szabályok szerint a munkáltató az éves rekreációs keretet meg nem haladó mértékben – több juttatótól származóan együttvéve sem – adhat Széchenyi-pihenőkártya-juttatást béren kívüli juttatásként 28 százalék adóteherrel.
Az éves rekreációs keretösszeg

  • évi 450 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;
  • a 450 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn; 
  • évi 450 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg.
    A keretösszeg feletti rész egyes meghatározott juttatásként adózik 33,04 százalék közteherrel.