Jövő évtől a három alszámla helyett egyetlen számlán rendelkezhetünk majd a SZÉP-kártya-juttatásunkkal – foglalta össze a 2023-tól várható leglényegesebb változást Fata László juttatási szakértő, miután szerda este megjelent a Magyar Közlönyben a vonatkozó kormányrendelet. 

Idén még három különböző alszámlára (vendéglátás, szabadidő, szálláshely), három különböző költési területtel és keretösszeggel (évente 150 ezer, 75 ezer, 225 ezer forint) adhattak a munkáltatók juttatásokat. Egy kiegészítő rendelet következtében azonban 2022-ben az egyes alszámlák egyenlegét mindhárom alszámla költési területére használhatták a kártyabirtokosok.

Ez az „átjárhatóság” a jövő év elejével megszűnik, viszont az alszámlarendszer is alapvetően átalakul az új rendeletek következtében.

Fotó: Róka László / MTI

2023-ban az új szabályok szerint a munkáltató az éves rekreációs keretet meg nem haladó mértékben – több juttatótól származóan együttvéve sem – adhat Széchenyi Pihenő Kártya-juttatást béren kívüli juttatásként 28 százalék adóteherrel.
Az éves rekreációs keretösszeg

  • évi 450 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;
  • a 450 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn;
  • évi 450 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg.

A keretösszeg feletti rész egyes meghatározott juttatásként adózik 33,04 százalék közteherrel.