Már meghaladja az 500 milliárd forintot a megkötött hitelszerződések értéke a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) csütörtökön az MTI-vel. Felidézték, hogy a háború okozta kedvezőtlen gazdasági hatások ellensúlyozása, a kivédése és az egészséges hitelezés megőrzése érdekében döntött a kormány a hitelprogram elindításáról.

NAGY Márton3
Budapest, 2022. október 11.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szervezésében rendezett kormányzati tájékoztató konferencián a Hotel Mercure Budapest Castle Hill-ben 2022. október 11-én.
MTI/Soós Lajos
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Fotó: Soós Lajos / MTI

Kiemelték, a hitelprogram a jelenlegi magas kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamat mellett érhető el. 

Forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6, euróhitelnél pedig legfeljebb 3,5 százalékos szinten.

A hitelprogramot bejelentése óta hatalmas érdeklődés övezi, az eredetileg meghatározott 700 milliárdos keret gyakorlatilag egy hónap alatt kimerült. A kormány, látva a vállalkozások beruházási igényét és hiteléhségét, szem előtt tartva a családok és a gazdaság védelmét, további 300 milliárd forint biztosításával 1000 milliárdra emelte a rendelkezésre bocsátható források összegét. Így forgóeszközhitelből végül 600 milliárd, beruházási hitelből 400 milliárd forint kerülhet ki a hazai gazdaságba – írták a közleményben.

Az EXIM Magyarország forgóeszköz- és beruházási, valamint lízingkonstrukciónak értékesítésében 21 hitelintézet és pénzügyi vállalkozás vesz részt. A hitelprogramra eddig 2124 kölcsönkérelem érkezett az EXIM Magyarországhoz közvetlenül és a partnerein keresztül. A már szerződött hitelállomány alapján megállapítható, hogy 

722 vállalat együttesen közel 504 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelre szerződött le, amiből eddig 108 milliárdot fizettek ki 

– olvasható a minisztérium közleményében.

Sikerrel zárult a Baross Gábor Tőkeprogram első pillére

A pályázatban nyertes 14 alap az elnyert forrást magyarországi ingatlanok fejlesztésére, felújítására vagy megvásárlására, illetve a hazai értékpapírpiacba való befektetésre fordítja.

A legnagyobb érdeklődés a forgóeszközhitelt övezi, 480,4 milliárd forintnyi kölcsönre már a szerződéskötés is megvalósult, míg a beruházási hitelcél esetén (beleértve a lízingrefinanszírozást is) 23,4 milliárd forintnyi szerződéskötésre került sor. A szerződött ügyfelek arányát vizsgálva az tapasztalható, hogy 75 százalékukat a mikro-, kis- és középvállalkozások adják. Az átlagos hitelösszegek a szerződött ügyletek esetén a forgóeszközhitelnél 684,7 millió, a beruházási hitelnél 491,3 millió forintot érnek el. A lízingügyletek esetén a hitelösszeg átlagosan 35,6 millió forint volt.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében leszerződött vállalatok több mint 82 százaléka a gazdaság három jól körülhatárolható szektorából érkezett: 

az ügyfelek 40,9 százaléka a feldolgozóiparban, 34,2 százalék a és a gépjárműjavítás területén, 7,1 százaléka pedig a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat szektorban tevékenykedik 

– közölte a szaktárca.

A szerződött hitelállomány 32,1 százaléka a közép-magyarországi régióhoz, 17,7 százaléka az észak-alföldi régióhoz, 13,4 százaléka a dél-alföldi régióhoz köthető. A Közép-Dunántúlhoz a szerződött hitelállomány 13,3, Nyugat-Dunántúlhoz 9,9, Dél-Dunántúlhoz 7,9, míg Észak-Magyarországhoz 5,7 százaléka köthető – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.