Folytatta a növekedést és lassan pozitív tartományba érhet a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index. A mutató javulása a közterhek és a vállalati hitelkamatok kedvezőbb alakulásával kapcsolatos optimizmusnak köszönhető a megkérdezettek körében – derül ki a K&H csütörtöki közleményéből.

Financial,Investment,Concept,,Double,Exposure,Of,Stack,Of,Coins,And
Financial investment concept, Double exposure of stack of coins and city for finance investor, Forex trading market candlestick chart, Cryptocurrency Digital economy. investing growing. economy trends
Fotó: Shutterstock

A negyedévente elkészülő index értéke az idei év első három hónapjában 3 ponttal, mínusz 7-ről mínusz 4 pontra emelkedett, ugyanakkor a bank közleménye kiemelte, hogy hatalmas a különbség a várakozásokban a cégméret alapján. 

Amíg a mikrocégek továbbra is sötéten látják a jövőt, addig a középvállalkozások több mint 25 pontos ugrást követően már erősen pozitívan látják az előttük álló egy évet.

A bank szerint a K&H kkv bizalmi indexének alakulása összhangban van az Európai Bizottság előrejelzésével, amely szerint a gazdaság, így a vállalkozások is lassan, de fokozatosan alkalmazkodnak a magasabb energiaárakhoz és az inflációhoz, ám a növekedés várhatóan idén még visszafogott marad.

A megkérdezett cégek a közterhek és a vállalati hitelkamatok következő egyévi alakulását jóval kedvezőbben látják a felmérés szerint, két negyedév alatt 59 százalékról 49 százalékra csökkent a növekvő adókkal és járulékokkal számoló cégek aránya, míg a vállalati hitelkamatoknál megérkeztünk a fordulóponthoz.

„Az elmúlt két évben folyamatosan növekvő kamatokkal terveztek a cégek, ami 2022 harmadik negyedévében érte el a csúcsot az index történetében. Ekkor 5,5 százalékos kamatnövekedést valószínűsített a szektor. Azóta viszont visszafogottabbak a várakozások, és ez az érték 2,5 százalékra mérséklődött” – kommentálta az adatokat Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.