A magyar kormánynak komoly érdekei fűződnek ahhoz, hogy Románia és Magyarország között a gazdasági kapcsolatok jelentős mértékben erősödjenek – mondta Lázár János csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, azt követően, hogy hivatalában tárgyalt Cseke Attilával, a romániai fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszterrel.

CSEKE Attila Zoltán; LÁZÁR János
Budapest, 2023. április 6.Lázár János építési és közlekedési miniszter (j) és Cseke Attila romániai fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter (b) nyilatkozik a megbeszélésüket követően az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. április 6-án.MTI/Soós Lajos

Budapest, 2023. április 6.
Lázár János építési és közlekedési miniszter (j) és Cseke Attila romániai fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter (b) nyilatkozik a megbeszélésüket követően az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. április 6-án.
MTI/Soós Lajos
Lázár János csütörtökön Romániában tárgyalt Cseke Attilával.
Fotó: Soós Lajos / MTI

A magyar építési és közlekedési miniszter szerint ehhez hozzá tudnak járulni például azzal, hogy a közlekedési infrastruktúrát fejlesztik a két ország között, és átjárhatóvá teszik a határokat.

Lázár János közölte, az egyeztetésen áttekintették azokat a fejlesztési projekteket és elképzeléseket, amelyek közösek, vagy amelyek az együttműködés lehetőségét kínálják.

Délután gazdasági szakemberekkel is találkoznak, hiszen a két országban a gazdasági együttműködés az illetve az a kölcsönös tőkebefektetés, kiemelten fontos szerepet tölt be – tette hozzá a miniszter.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az RMDSZ három minisztert ad a jelenlegi román kormányban, Cseke Attila az egyik, akinek a kezében van az összes fejlesztés és fejlesztési forrás

– mondta Lázár János.

A tárcavezető kiemelte, hogy mindenekelőtt szerette volna biztosítani tárgyalópartnerét arról, hogy Magyarország elkötelezett az iránt, hogy Románia a schengeni övezet tagja legyen.

Magyarországnak alapvető érdeke, hogy Románia minél hamarabb teljes jogú tagja legyen a schengeni övezetnek

– szögezte le Lázár János.

Cseke Attila megköszönte a magyar kormány támogatását Románia schengeni csatlakozása kapcsán, majd megerősítette a Románia és Magyarország közötti gazdasági együttműködés fontosságát, amely tavaly 15 milliárd euróban testesült meg.

Lázár János: Magyarország ne legyen kétsebességes, mint az EU

A beruházások közül sokat fel kellett függeszteni a háború miatt elszabadult energiaárak miatt, ám az országépítés a válság idején sem állhat le teljesen.