Magyar gazdaság

Orbán Viktor: ez a hangnem elfogadhatatlan

Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben válaszol képviselői kérdésekre, cikkünk frissül.

Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben válaszol az országgyűlési képviselőknek az azonnali kérdések órájában.

Budapest, 2023. február 27.Orbán Viktor miniszterelnök a frakcióvezetők felszólalásaira válaszol az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján, 2023. február 27-én. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

 

 

17:24

Véget ért az azonnali kérdések órája

Véget ért az azonnali kérdések órája, köszönjük a figyelmet.

17:10

Fejlesztené a kormány a víziközmű-hálózatot 3000 milliárdból

Keresztes László, az LMP politikusa a magyarországi ivóvízhálózat állapotáról kérdezte a kormányfőt. A miniszterelnök szerint a kormány foglalkozott a kérdéssel, Magyarországon indokolt annak a szabályozása megalkotása, hogy mindenhol ugyanannyit kelljen fizetni a vízért, minél kisebb településen lakik valaki, annál többe kerül fizetni, szerinte ez nem helyes.

Ennek a rendszernek a bevezetésén dolgozunk, ezt szeretnénk megvalósítani – mondta a miniszterelnök, elismerce, hogy a víziközművek fejlesztése az elmúlt évtizedekben elmaradt, összesen 3000 milliárd forintba kerülne a teljes hálózat megújítása.

Hangsúlyozta, a dolgoknak van egy sorrendje, először ezt a pénzt valakinek meg kell termelnie, azok termelik meg, akik a gyárakban dolgoznak. Szerinte rossz logika, amit az LMP-s politikus követel.

16:56

A jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak

Toroczkai Lászlónak, a Mi Hazánk elnökének kérdésére a miniszterelnök azt mondta, nem helyes ha politikusokat maffiózónak neveznek, sőt szerinte az sem engedhető meg, hogy a teljes közjegyzői kart bűnözői színben tüntessék fel. Hangsúlyozta, nem tart attól, hogy a magyar kormányra ráégne az ügy, szerinte mindez azt bizonyítja, hogy a jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak, legyen az akár államtitkár.

A kormányfő szerint a végrehajtói kar átalakítására vonatkozó javaslatuk nem működőképes, azaz nonprofit alapon nem lehet működtetni, ugyanakkor a jó szándékot emögött elismeri. 

 

16:47

Köszönet illeti az orvosi kamarát

Lukács László, a Jobbik képviselője a kormányfőt arról kérdezte, hogy mi a véleménye a kötelező kamarai tagdíj eltörléséről. A miniszterelnök szerint a kamara belső ügyeiben kizárólag a kamara illetékes, 

ezzel a kéréssel forduljon Parragh úrhoz

– mondta, hozzátéve, hogy ettől függetlenül a kamarákkal együttműködnek, így az orvosi kamarával is, szerinte ennek ékes példája az orvosok béremelése és a hálapénz eltörlése, ezért köszönettel tartoznak neki. A miniszterelnök szerint egyet nem tudnak elfogadni, ha a kötelező kamarai tagságot nyomásgyakorlásra használják fel, ezért szüntették meg. Viszontválaszában Orbán Viktor hangsúlyozta, ha az MKIK tagjai helyett a kormány nem hozhat döntést,

hogy bűt vagy bát fognak mondani, az nem a kormányra tartozik

– hangsúlyozta, egyúttal kiemelte a kamara szerepét a gazdasági döntések előkészítésében.

 

16:40

Isten hozta a béketáborban

A miniszterelnök szerint ez a háború a szomszédunkban zajlik, ez egy veszélyes háború, akkor leszünk biztonságban, ha vége lesz. A magyar nemzeti érdek a kormányfő szerint a béke.

Isten hozta a béketáborban

– szúrt oda Gurmai Zitának viszontválaszában.

 

16:38

Egyik fél sem nyerheti meg ezt a háborút

Létezik egy orosz–ukrán háború, ebben két fajta álláspont van, ebből egyik a békepárti álláspont. Ezért nem veszünk részt semmilyen cselekményben, amely meghosszabbítja a háborút. Ezzel szemben van az az álláspont, amelynek értelme, hogy úgy lehet ennek véget vetni, ha folytatják a háborút. A kormányfő nem tartja észszerűnek ezt az álláspontot, szerinte egyik fél sem nyerheti meg ezt a háborút, ezért azonnali tűzszünetre van szükség. Minden más opció a háború elhúzódásával fog járni.

 

16:34

A Momentum elnöke a fél kormányt lekommunistázta

Szolgálat van mögöttem, harminc év – válaszolta a miniszterelnök a momentumos politikus kérdésére, aki az ügynökakták kapcsán tett fel kérdést, a kormányfő a szövetségeihez irányította, akik aktív szerepet vállaltak az előző rendszerben. Erre válaszul a Momentum elnöke a fél kormányt lekommunistázta. Orbán viszontválaszában azt mondta, hogy mindenki akit megemlített, tiszteletre méltó.

Ezek az emberek akiket itt megemlített, sokkal többet tettek a hazájukért, mint amit ön valaha fog

– mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy ember így nem viselkedik.

16:28

Ezek nem azonnali kérdések, hanem azonnali sértések órája

Ezek nem az azonnali kérdések, hanem az azonnali sértések órája, ami itt zajlik – mondta Orbán Viktor Kálmán Olga képviselő kérdésére, aki Varga Judit igazságügyi miniszter felelősségét firtatta a végrehajtókat érintő korrupciós ügy kapcsán.

azonnali kérdés Orbán Viktor miniszterelnök
Kapcsolódó cikkek