BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végkiárusítás Budapesten: elfogyott a főváros pénze – kastély, villa és toronyház is kalapács alatt

A városvezetés hozzányúl az ingatlanvagyonához, és összesen 61 ingatlant árverezne el. Kérdés, hogy az ezekért befolyó összeg mire lesz elég, ugyanis jó esetben egy félhavi kiadást tudna csak fedezni.

Budakeszi úti és második kerületi villa, zuglói iskolaépület és újbudai toronyház – egyebek mellett ezeket az ingatlanokat is eladja a budapesti városvezetés. Erről még februárban született döntés, akkor egy lista is készült az árverezésre kijelölt tételekről. Ez nyilvánosan elérhető, és az derül ki belőle, hogy összesen 61 ingatlanon adna túl a főváros, amiből nettó 18,157 milliárd forint bevételt remél.

Rimaszombat utca, épület, eladó
Összesen 61 ingatlanon adna túl a főváros. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Miért van szükség a budapesti ingatlanok eladására?

A rövid válasz a kérdésre, hogy azért, mert a főváros szerint egyszerűen elfogyott Budapest pénze. A témában Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes nyilatkozott a Világgazdaságnak. Azt mondta, hogy Budapest havi átlagos működési kiadása 25,7 milliárd forint, csak a közösségi közlekedésre 12,7 milliárd megy el, kamatokra pedig 2,1 milliárd. A fővárosi önkormányzat folyószámlája január 22. óta március 14-ig (ekkor érkezett meg az iparűzési adó előlege) folyamatosan negatívban állt, egy adott pillanatban a mínusz 19 milliárdot is elérte. Ugyanakkor az is tény, hogy Budapestnek tetemes bevétele származik az iparűzési adóból. Márciusban 79,2 milliárd forint érkezett be, ami éves bázison nagyjából 30 százalékos növekedés: 2022 márciusában még 61,5 milliárd forint folyt be ipaelőlegből. 

Az idei költségvetési rendeletben a teljes évre 272 milliárd forint a várakozás,

ami egyébként szintén jókora növekedést jósol 2022-höz viszonyítva. A múlt évben az előzetes adat szerint 196 milliárd forint volt ezen a soron. Tehát egy év leforgása alatt mintegy 76 milliárd forintnyi pluszt remél a városvezetés

Ezzel együtt is a 2020 elején, még az előző városvezetés által örökül hagyott fővárosi tartalékok teljes egészében lenullázódtak mostanra. Pedig sok pénzről volt szó, nagyjából 200 milliárdról. Kiss Ambrus szerint a forrásokat három tétel emésztette fel 2020 és 2022 között. A közösségi közlekedés Covid miatt bezuhant jegyárbevételének a kipótlása 81 milliárd forintba került, Budapest szolidaritási hozzájárulása 61 milliárd többletet jelentett, végül pedig 45 milliárd forintot vitt el a bérpolitikai megállapodás a fővárosi tulajdonú cégeknél. Mindez pedig ahhoz vezetett, hogy Budapest működése legfeljebb néhány hónapra tervezhető előre, a kifizetéseket pedig az aktuális likviditási helyzethez kell igazítani. Ez a helyzet egyértelműen nem tartható fenn, a főváros így hozzányúl az ingatlanvagyonához.

Milyen ingatlanokat ad el Budapest?

A listát átvizsgálva a legértékesebb tétel a XI. kerületi Rimaszombati út 2. szám alatt található ingatlan, amelynek az értékét 8 milliárdra teszik. A szakértői kommentár szerint ennek az eladása teljességgel biztosra vehető, és már érdeklődés is érkezett rá. Az épület eladási hirdetése az Ingatlan.com-on is elérhető. Itt azt írják, hogy a közel 28 ezer négyzetméter területű fejlesztési ingatlan korábban oktatási célokat szolgált. A rajta fekvő épület alapterülete több mint 14 ezer négyzetméter. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) nyilvános, kétfordulós pályázat útján adna túl rajta. Kifejezetten értékes vagyonelemről van szó, mivel a hatályos kerületi építési szabályzat szerint az ingatlan a Vt-M-XI-04 építési övezetbe sorolt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ipari vagy logisztikai rendeltetések kivételével bármilyen más funkció megvalósítható.

Rimaszombat utca, épület, eladó
A Rimaszombati utcai ingatlan a legértékesebb. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A kijelölt ingatlanok között zömében telkek és telekrészek szerepelnek Budapest-szerte, de például van egy egykori iskolaépület is a IX. kerületi Gyáli úton 1,266 milliárd forintért. Igaz, ennek értékesítési valószínűségét a főváros maga is csak 35 százalékra taksálja, pedig erre is jelentkezett vevő. Érdekes tétel még a Budakeszi úton lévő villaépület 988 millióért (50 százalékos sansszal az adásvételre), amire jött is érdeklődés, ahogy a II. kerületi Kavics utca villaépületére is 381 millióért. 

Meglepő lehet, de a fővárosnak nemcsak Budapesten vannak ingatlanjai, hanem például a Balaton mellett is.

Nem is akármilyenek: Kéthelyen és Szőlősgyörkön is árulnak egy-egy kastélyt 223 és 327 millió forintért. Ezekre is van érdeklődés.

Mennyi pénzt kaphat Budapest ténylegesen az ingatlanokért?

Összességében elmondható, hogy a 61 tétel közül több ingatlan magas értéket képvisel, ám azt is hozzá kell tenni, hogy ezek állaga sokszor leromlott. Mindez pedig azt eredményezi, hogy a remélt 18 milliárdos bevétel aligha valósul meg. A kimutatások szerint a realitás az, hogy az összes tétel körülbelül fele-harmada találhat gazdára. Az ezekért kapott összeg ténylegesen valahol 13 milliárd forintnál megáll. Kérdés, hogy ezzel mennyire kerül ki a vízből Budapest normál működésének finanszírozása, hiszen ez egy félhavi kiadását se fedezi a fővárosnak.

Egy nap alatt nyolcvanmilliárd forint szakadt Budapest nyakába, de hiába – három hónap alatt elfogy az összes pénz

Rekordon az iparűzésiadó-bevétel, csakhogy ezzel nincs kint a főváros a vízből. Minden összejött, a városvezetés három év alatt felélte a teljes tartalékát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.