Továbbra sem látszanak drámai jelenetek a magyar munkaerőpiacon, ugyan a munkanélküliek száma nőtt tavalyhoz képest, a foglalkoztatottság is bővült – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal péntek reggel közölt adataiból.

20210427 Algyő Csapadékvíz elvezetőárkokat épít az önkormányzat a Gólya és a Pipacs utcában az új házak előtt.Képen: munkások építik össze az árokburkoló betonelemeket.
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

Áprilisban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,71 millió fő volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. Ugyanakkor a munkanélküliek száma is emelkedett, az előző év azonos időszakához képest 14 ezer fővel, amivel a tavalyi 3,6 százalékról 3,9 százalékra nőtt az állástalanok aránya.

A jelenség mögött az húzódik, amiről korábban is írtunk, azaz a megélhetési költségek emelkedése miatt egyre többen térhetnek vissza a munkaerőpiacra, tehát olyan is dolgoznának, akiket korábban az inaktívak közé sorolt a KSH. Egy részük most bekerülhetett a statisztikába, miközben sokan képesek volt elhelyezkedni.

Hiába van technikai recesszióban a magyar gazdaság, a foglalkoztatottság továbbra is erőteljes: a február−áprilisi időszakban a foglalkoztatottak létszáma 14 ezer fővel több, 4,698 millió fő volt. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 17 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 6 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 9 ezerrel csökkent.

GFM: megvédtük a munkahelyeket

A kormány intézkedései hatékonyan és eredményesen védik meg a családokat és a munkahelyeket közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Mint írták, ezt segítik az államilag támogatott vállalati hitelek is, amelyek már több mint 3100 milliárd forint likviditási forrást tesznek elérhetővé a gazdasági szereplők számára. Az idén a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a Baross Gábor Tőkeprogram és a Széchenyi Kártya Program, valamint a kamatstop mintegy 2 százalékponttal járul hozzá a növekedéshez, a kivédéséhez és a foglalkoztatás bővüléséhez.

A kormány célja, hogy fenntartsa a dinamikus gazdasági növekedést és a magas beruházási aktivitást, 2030-ra jelentősen növelje a foglalkoztatottak arányát

fogalmaznak a közleményben, kiemelve, hogy ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg 500 ezerrel szükséges növelni a munkavállalók számát. A munkaerő-keresletet a kormány a lakosság gazdasági aktivitásának növelésével, az inaktívak munkaerőpiacra történő bevonásával tervezi kielégíteni. „Magyarországon ma több mint 300 ezer főre tehető a munkaerőpiaci tartalék lélekszáma, őket a képzések és átképzések erősítésével lehetséges bevonni a munkaerőpiacra. Jelentős potenciált jelent a 25 év alattiak és a 65 év felettiek aktivitásának növelése. A kormány határozott elvi döntése szerint külföldi munkaerő alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek. A vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslat célja is az, hogy az elhúzódó háborús helyzetben is tovább erősítse a magyar munkahelyek védelmét, a foglalkoztatás növelését és a munkaalapú társadalom megerősítését” olvasható a közleményben.