A termelési folyamatok, illetve az energiafelhasználás optimalizálása támogatása kiemelt jelentőségű az agrártárca számára – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Feldman Zsolt, az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Kecskeméten.

Different,Photovoltaics,
agrárium, agrár, traktor, solar panel, napelem, videékfejlesztés, támogatás, pályázat, szánt, szántás
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt években a Vidékfejlesztési Programban széles körű támogatási lehetőségek álltak rendelkezésre a mezőgazdasági és a feldolgozóüzemek energiafelhasználási hatékonyságának fejlesztésére, húsz pályázati felhíváson összesen 5000 mezőgazdasági vállalkozás mintegy 103 milliárd forint értékben kapott lehetőséget ehhez kapcsolódó fejlesztéseket végrehajtani – emelte ki az államtitkár az I. Precíziós Szárítás Konferencián.

Az elmúlt két évben kiemelt céljuk volt, hogy ösztönözzék azokat a fejlesztéseket is, amelyek révén a mezőgazdasági vállalkozások technológiai fejlesztések segítségével magasabb hozzáadott értéket képesek előállítani – áll a közleményben. Ennek részeként célozták meg a szántóföldi növénytermesztés területén a terményszárítás és -tisztítás technológiai megújítását, hiszen a betakarított termés minőségének megőrzése, tárolásra való előkészítése terén a hatékonyság és az eredményesség ugyanolyan fontos, mint a szántóföldi munkafolyamatokban. Ezen pályázati kiírás keretében 640 magyar mezőgazdasági cég nyert el csaknem 150 milliárd forint támogatást, a fejlesztések nagy része jelenleg megvalósítás alatt áll – tette hozzá az államtitkár.

A 2023-tól 2027-ig tartó időszakban 1500 milliárd forint áll rendelkezésre gazdaságfejlesztésre, ez a vidékfejlesztési források több mint felét teszi ki. 

Ebben az időszakban központi helye van a mezőgazdasági üzemek, illetve az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésének – hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt. A pályázati kiírásokban fontos szerepet kap majd a mezőgazdaság energiahatékonyságának és minőségének a növelése, illetve a is. Előnyben fogják részesíteni a fokozott energiamegtakarítást eredményező fejlesztéseket – írták.

Napjainkban a hazai mezőgazdasági termelés átlagos összköltségének 7,9 százaléka az energiához kapcsolódik

– emlékeztetett Feldman Zsolt. 

Kiemelte: az anyagköltségek tekintetében ez meghaladja a 16 százalékot, ennek alapján elmondható, hogy az energiafelhasználás, a termelési folyamatok optimalizálása és az energia kiadási oldalának tudatos menedzselése kulcskérdés az agráriumban. Minden technológiai optimalizálás tőkeigényes, azonban megtérül, éppen ezért feladatuk az energetikai típusú fejlesztések, illetve a kapacitás korszerűsítések támogatása – fűzte hozzá az államtitkár.

Feldman: a hatékonyság javítását célzó pályázatok jönnek

Nem az új beruházási pályázatok éve lesz az idei, a legfeljebb év végén, inkább jövő év elején várható új kiírásokban pedig nagy szerepet kapnak a jobb piaci szereplést segítő támogatások.