A 2021. márciusi törvénymódosítás óta már több mint 14 ezer be nem jelentett foglalkoztatottnak rendeződött a jogviszonya a foglalkoztatásfelügyeleti hatóság közreműködésével.

2023.04.18. Videoton munkásszálló avató sajtótájékoztató és bejárás. Részt vett: Czomba Sándor foglakotatásért felelős államiták, Cser-Palkovics András polg mest és Sinkó Ottó társ-Vezérigazgató. Szfvár. Nagy Norbert. fejér Megyei Hírlap.
Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.
Fotó: Nagy Norbert / Mediaworks

Az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére korábban felülvizsgálta és megújította a munkaügyi ellenőrzés szabályrendszerét. Ennek értelmében 

a hatóság a jogsértés feltárását követően kötelezi a munkáltatót, hogy a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalót legalább egy hónapra a mindenkori mértékéig bejelentse. 

Az intézkedés rendezi a munkából élők jogviszonyát, így több társadalombiztosítási ellátásra jogosulttá válnak, illetve meghosszabbodik a nyugdíjszámítást megalapozó szolgálati idejük is. A rendelkezés egyúttal megszünteti a jogszerűen foglalkoztató vállalkozások versenyhátrányát, hiszen a dolgozóik kárára ügyeskedők elveszítik a bejelentés nélküli foglalkoztatásból származó tisztességtelen előnyöket. Emellett jelentősen csökkenti a munkavállalók kiszolgáltatottságát is.

Vendégmunkások: bezárja a kiskapukat a kormány – hamarosan szavaz a parlament az új törvényről

Amíg van magyar munkavállaló, addig magyarokkal töltenék be az üres állásokat. A kormány számít a külföldön dolgozó magyarok hazatelepülésére is.

Az új jogszabályi környezetnek köszönhetően 

a jogsértésen ért munkaadók bő két éve kötelesek a jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat visszamenőlegesen bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. 

Az intézkedés eredményeként eddig már mintegy 420 ezernyi többletmunkanapot jelentettek be a hatóságnak a foglalkoztatók, ami egy több mint 500 fős vállalat munkavállalói létszámával ér fel.

A hatóság célja elsősorban nem a bírságolás, hanem a jogszerű foglalkoztatást elősegítő látásmód erősítése. Az intézkedésnek köszönhetően a munkaügyi bírságok száma nagymértékben csökkent, miközben a hivatalos bejelentések mennyisége érdemben emelkedett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerében.