Felmondta a 2009-ben megkötött építőipari kollektív szerződést az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), majd ezt tette az Építő-, Fa- és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (ÉFÉDOSZSZ) is. A kiterjesztett kollektív szerződés megszűnéséhez a hivatalos közlemény szerint a jogszabályi környezet változása és az építési ágazat szétaprózódása vezetett.

Az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződést (ÉÁKSZ) 14 éve két munkaadói és két munkavállalói szervezet írta alá. A közzétételt követően hatályba lépett jogszabály-módosítások következtében az ÉÁKSZ tartalma időközben elavulttá, alkalmazhatósága kérdésessé vált – emlékeztet a közlemény.

A kialakult ex lex állapot sem a munkáltatóknak, sem a munkavállalóknak nem kedvezett, nem volt világos, hogy az ÉÁKSZ rendelkezései A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) adta keretek között mennyiben és milyen tartalommal irányadók. Ezért mondta fel az ÉVOSZ, majd ezt követően a munkavállalói oldalon egyedül maradt ÉFÉDOSZSZ is az ágazati szintű megállapodást.

Egy mindkét fél részére elfogadható új megállapodás létrejöttében a munkáltatói oldalt képviselő ÉVOSZ elkötelezett, egy új javaslat alapján már el is kezdődtek a tárgyalások az érintettek között.