Több elemből áll az a versenyképességi csomag, amely miatt a polgári törvénykönyv, valamint több jogszabály módosítását tervezi a kormány hangzott el a Gazdaságfejlesztési Minisztérium keddi háttérbeszélgetésén.

20210513 Győr A távközlési világnap keretében olyan új technológiát mutatott be a Huawei Technologies Hungary a győri Széchenyi István Egyetemen, amellyel az eddigieknél sokkal gyorsabban juthat el a szélessávú internet a háztartásokba. Az akár 5G-alapon is működő AirPON a vezetékes és a vezeték nélküli technológiát ötvözve segíti a telekommunikációs szolgáltatókat abban, hogy egy adott kábelvégpontból vezeték nélküli technológiával juttassák el az internetet az otthonokba, középületekbe és ipari épületekbe – akár harmadára csökkentve a hálózat kiépítésének idejét. Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: napelemek 20210513 Győr 
A távközlési világnap keretében olyan új technológiát mutatott be a Huawei Technologies Hungary a győri Széchenyi István Egyetemen, amellyel az eddigieknél sokkal gyorsabban juthat el a szélessávú internet a háztartásokba. Az akár 5G-alapon is működő AirPON a vezetékes és a vezeték nélküli technológiát ötvözve segíti a telekommunikációs szolgáltatókat abban, hogy egy adott kábelvégpontból vezeték nélküli technológiával juttassák el az internetet az otthonokba, középületekbe és ipari épületekbe – akár harmadára csökkentve a hálózat kiépítésének idejét. 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 

A képen: napelemek
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Egy teljesen új jogintézményt vezet be a kabinet hamarosan, mégpedig az építményjogot, amely nem ismeretlen Magyarország jogtörténetében. Német mintára az 1920-as években alkalmazták nálunk először, ami annyira jól sikerült, hogy lényegében most ismét átvették, hozzáigazítva a mai követelményekhez.

A bevezetésére azért van szükség, mert a gyakorlatban és az üzleti életben gyakran merül fel, hogy szükség lenne olyan jogra, amely tartósan elkülöníti egymástól a felépítmény tulajdonosát a telek tulajdonosától, akár úgy is, hogy az nem az ingatlan egészére, hanem csak egy részére vonatkozik.

Önmagában nem kell hozzá épület, mivel aki megszerzi ezt a jogot, jogosult lesz, hogy épületet, építményt vagy műtárgyat hozzon létre, legyen szó naperőműről, esetleg vízi erőműről. Bogdán Tibor szerint ez egy dologi típusú jog, azaz több, mint egy bérleti szerződés; alapvetően forgalomképes, amelyet az építményjog birtokosa átruházhat, zálogjoggal terhelhet. Erre leginkább a haszonélvezeti jog hasonlít, azzal a különbséggel, hogy az építményjog nem adott személyhez kötődik. 

Hangsúlyozta: határozott időre, maximum ötven évre köthető, miközben korlátozható több szempontból is, tehát nagy szabadságot ad a feleknek, hogy milyen megállapodást kötnek. Szerinte alkalmas lehet multifunkcionális területekre, amelyek alapesetben forgalomképtelenek.

A németek azon törik a fejüket, hogy autópályák védősávjába naperőműveket telepítsenek, ehhez stabil jogi keretre van szükség, ezt biztosítja az építményjog

mutatott rá Bogdán Tibor, hangsúlyozva, hogy az építményjog nem írja felül a helyi építési szabályzatot.

Zsombolyay Péter gazdasági és vagyonjogi szabályozásért, valamint perképviseletért felelős helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztónak minősülő természetes személyek esetében nem alkalmazható, a jogalkotó szándéka szerint csak jogi személyek fogják alkalmazni. Jelezte, azt is fontosnak érezték, hogy a nemzeti tekintetében egy jól hasznosítható jogintézményt vezessenek be. Remélhetőleg a tavaszi ülésszakban elfogadja a parlament, és a nyáron életbe léphet.

Az elektronikus okiratokat is szabályozza a kabinet

Egy másik törvényjavaslat az elektronikus okiratokat hozza létre magánjogviszonyokban. Zsombolyay Péter szerint ezzel a alatt megvalósított jogalkotást emelik rendes jogi környezetbe. Bogdán Tibor a szabályozást azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány alatt digitalizációval felgyorsult a kapcsolódás az egész jogrendszerhez. Korábban korlátozottak voltak a távmeghallgatások, a Covid óta ez megváltozott, és elindított egy olyan jelenséget, amelynek keretében polgári jogi ügyletek jöttek létre a távol levő felek között elektronikus formában. Arra számítanak, hogy a következő két-három évben tovább gyorsul ez a folyamat, amit támogat, hogy jövőre elindul az e-ingatlan-nyilvántartás.

Hamarosan indul a cash-back Magyarországon

A készpénzellátás vidéken hátrányos helyzetben van, ezt ellensúlyozhatja a cash-back szolgáltatás mondta Zsolnai Aliz, a GFM Pénzügyi szabályozási főosztály vezetője, miután tavaly év végén elfogadta a parlament azt a jogszabályt, amely most nyáron lép életbe. A szakember azzal indokolta a bevezetését, hogy több pénzügyi szolgáltató visszavonult a kistelepülésekről, ezért egy olyan megoldást kerestek, amely lehetővé teszi, hogy a vidéki térségekben is készpénzhez jussanak az állampolgárok 40 ezer forintig illetékmentesen.

Egy nemzetközileg elismert szolgáltatásról van szó, amelyben partnerként jelennek meg a kereskedők. Számukra azért kedvező, mert vásárlással egybekötött készpénzfelvételt takar, ha ott marad a készpénz a kasszában, akkor el kell szállítani, aminek költsége van, így ezzel a megoldással költségcsökkentést érhetnek el.

Jelezte, hogy a pénzügyi szolgáltatók erre felkészültek, nagyon minimális mennyiségű az a kártya, amelyik nem képes a szolgáltatásra, bár elismerte, kihívást jelent a kereskedőket megszólítani, motiválni, ezért különböző szövetségekkel, kamarákkal folyamatosan egyeztetnek.