Magyarországnak 2030-ig csaknem félmillió új munkavállalóra van szüksége, nagyságrendileg ennyi a stabil növekedést biztosító beruházások munkaerőigénye – ismerteti a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kedden eljuttatott közleményében.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tárca a gazdasági felzárkózás miatt tart szükségesnek további beruházásokat, így azok a közlemény szerint nem maradhatnak el munkaerőhiány miatt. 

A kormány a magyar lakosság gazdasági aktivitásának élénkítésében, az inaktívak foglalkoztatásában látja a megoldást. 

– írták. A munkaerőpiaci tartalék meghaladhatja a 300 ezer főt, nekik képzésekre és átképzésekre van szükségük ahhoz, hogy megjelenjenek a munkaerőpiacon. Külföldi munkaerő csak akkor alkalmazható, ha belföldiekkel nem tölthetők be az üres álláshelyek – hangsúlyozza a minisztérium.

A GFM szerint a visegrádi államok közül a méretéhez viszonyítva Magyarország foglalkoztatja a legkevesebb vendégmunkást. 

A magyar munkaerőpiac védelme érdekében az EU-n kívüli vendégmunkások számát kvóta rögzíti. A foglalkoztatásukról szóló jogszabály módosítása az elhúzódó háborús helyzetben erősítené a magyar munkahelyek védelmét, a foglalkoztatás növelését, a munkaalapú társadalom megerősítését – indokolták a változást.

Magyarországon a foglalkoztatottak száma több mint fél éve mintegy 4,7 millió fő, a munkanélküliségi ráta jóval az uniós átlag alatti. 2010-hez képest 1 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben 400 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresőké. Mindez annak is köszönhető, hogy a kormány a teljes foglalkoztatottság elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik – hangsúlyozza a GFM közleményében.