Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnökkel beszélgetett Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, írja az Infostart. A merész igazság Magyarországról című, szerdán közzétett podcastben a politikus azt mondta, büszke arra, hogy populista, mert a populizmus azt jelenti, hogy az ember küzd azoknak a kívánságaiért is, akik nem értenek egyet a kormánnyal.

Andrej Babis, Czech presidential candidate, speaks to the media after voting at a polling station during the first round of the Czech presidential election in Pruhonice, Czech Republic, on Friday, Jan. 13, 2023. The vote is a chance for former Prime Minister Babis, a chemicals, agriculture and media magnate who leads the strongest opposition party, to return to a top post following his defeat in the 2021 parliamentary elections.
Fotó: Milan Jaros / Bloomberg via Getty Images

Babis emlékeztetett rá, miniszterelnöksége idején a visegrádi csoport (V4) keretében nagyon sok mindent sikerült elérniük, jelentős befolyással rendelkeztek.

A V4 nagyon jól működött, de ennek már vége, mert a jelenlegi cseh kormány mindent ellenez, amit én támogattam, és én támogattam a V4-et is

mondta a politikus, aki szerint időközben Lengyelország is stratégiát váltott, „valamiféle atomhatalom akar lenni”, és nagyon aktív szerepet vállal az ukrajnai háborúban. De emiatt nem szabad felrúgni a V4-et hangsúlyozta Andrej Babis, aki beszélt Brüsszelről és a vele szemben megfogalmazott összeférhetetlenségi vádakról is. Szerinte hazájában mindenféle törvényt gyártanak ellene, például az összeférhetetlenségre vonatkozóan, amit Európában találtak ki. Emlékeztetett arra, amikor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „azt üzente az olaszoknak a választások előtt, hogy ha Melonira szavaztok, akkor nem kaptok pénzt, vagy amit Orbán Viktorral, velem vagy Jansával csináltak” – fogalmazott.

Ezek az emberek a bizottságban, úgy tűnik, el akarják pusztítani Európát

– mondta, hozzátéve, hogy ez komoly veszély mindannyiunk számára, épp ezért fontos a jövő évi európai parlamenti (EP) választás. Csehország volt miniszterelnöke azt mondta: politikusaik a 2021-es választás előtt, illetve az elnökválasztás előtt is mindig kritizálták Magyarországot és Orbán Viktort, pedig „nem lenne szabad, hogy belefolyjanak a magyar belpolitikába”.