A magyar gazdasági növekedést segítheti a vendégmunkások alkalmazása, de csak szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra külföldi munkaerő – hangsúlyozta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön, ahol a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslatról kérdezték.

2023.04.18. Videoton munkásszálló avató sajtótájékoztató és bejárás. Részt vett: Czomba Sándor foglakotatásért felelős államiták, Cser-Palkovics András polg mest és Sinkó Ottó társ-Vezérigazgató. Szfvár. Nagy Norbert. fejér Megyei Hírlap.
Fotó: Nagy Norbert / Mediaworks

Czomba Sándor elmondta: 

a legfontosabb, hogy a következő időszakban Magyarországra érkezzenek azok a fejlesztések, beruházások, amelyek a gazdasági növekedést fenn tudják tartani, illetve erősíteni tudják, és ehhez munkaerőre lesz szükség

Elsősorban az országhatáron belül kell megtalálni azokat az embereket, akik tudnak és akarnak dolgozni, látható azonban, hogy ennél több munkásra lesz szükség – jelezte.

Az államtitkár rámutatott, hogy elő kell készülni arra az esetre is, amikor harmadik országbeli munkavállalókat kell foglalkoztatni Magyarországon. Kiemelte, hogy a magyar munkaerőpiacot kvótával védik majd, nem engedik sem a letelepedést, sem a családegyesítést a harmadik országokból ideérkezőknek, de ha a magyar gazdaságnak átmenetileg szüksége van segítségre a munkaerőpiacon, akkor ezt meg tudják oldani.

Czomba Sándor ismertette, hogy 

körülbelül 300 ezres munkaerő-tartalék van Magyarországon, de ekkora létszámot nem fognak tudni mozgósítani.

A magyar gazdaság növekedésének fenntartását segítő törvényjavaslatnak semmi köze a bevándorláshoz – hangsúlyozta az államtitkár.

Kifejtette, hogy a környező országokban van még tartalék, de ez a hazai munkaerő-problémát nem fogja megoldani. A harmadik országokból érkezőkről elmondta, hogy jelenleg 15 ország van azon a listán, ahonnan könnyített eljárással jöhetnek Magyarországra dolgozni, ezek között említette Brazíliát, Mongóliát, Vietnámot.

Czomba Sándor: eredményesek és hatékonyak a foglalkoztatásfelügyeleti szabályok

A kormány két évvel ezelőtt törvényi úton kezdte el rendezni a munkavállalók bejelentését. Sok vállalkozás trükközött a dolgozók bejelentésével, ezzel pedig a munkavállalókat, az államot és a becsületes cégeket is megkárosították. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár közölte, hogy több mint 14 ezer magyar dolgozó jogviszonya rendeződött az elmúlt két évben.