Az Országgyűlés hétfői ülésnapján az azonnali kérdések órájában Orbán Viktor válaszolt az országgyűlési képviselők kérdéseire, többek között a Momentum elnökének, Gelencsér Ferencnek, aki azt kérdezte a kormányfőtől, hogy elítéli-e, hogy a magyar rendőrség „gumibotokkal ver ártatlan fiatalokat” – írja a Mandiner.

GULYÁS Gergely; ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt
Budapest, 2023. február 27.Orbán Viktor miniszterelnök a frakcióvezetők felszólalásaira válaszol az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján, 2023. február 27-én. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a válaszában leszögezte, akkor lehet valaki parlamenti képviselő, ha esküt tesz, az eskü pedig világosan beszél. „A törvényeket betartjuk és mindenkivel betartatjuk!” – fogalmazott.

Önök az ellenkezőjét teszik, folyamatosan arra hívják fel arra bujtogatják az embereket, hogy ne tartsák be a törvényeket!

mondta a miniszterelnök, majd azzal folytatta, Magyarországon szabad tüntetni, szoktak is tüntetni, van azonban, amit nem lehet: nem lehet építési telekre törvényellenesen behatolni, nem lehet középületeket megrongálni és rendőröket sem lehet megdobálni. 

A kamaraellenesség ebben a gazdasági helyzetben előnytelen

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője felszólalásában arról értekezett, hogy el kellene törölni a kötelező regisztrációt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába. A politikus megjegyezte, ő elfogult a vállalkozókkal szemben, mivel szerinte ők az igazi erőtartalékjai a hazai gazdaságnak. Nehezményezte, hogy éves szinten ötezer forintot kell befizetnie a vállalatoknak kamarai tagság címszó alatt. 

Orbán Viktor úgy reagált: a kormány nem tehet meg akármit, nem utasíthatja a kamarát, hogy szedjen-e, és ha igen, milyen mértékben tagdíjat és azt mire költse. 

„Amit mi tehetünk, hogy arra a kérdésre válaszolunk, van-e szükség kamarára és ha van kamara, van-e szükség kötelező tagságra. Ezeket a vitákat az elmúlt harminc évben folyamatosan folytattuk, az elmúlt 13 évben nyugvópontra juttattuk. A mi döntésünk az volt, hogy kamarára szükség van, arra jutottunk, hogy kötelező kamarai tagdíjra is szükség van. Hogy mire használja a kamara, az általa beszedett tagdíjat, kizárólag a kamara demokratikusan megválasztott testületei tudnak véleményt mondani” – állt Orbán Viktor válaszában.

A kamaraellenesség ebben a gazdasági helyzetben előnytelen a vállalkozások számára

mondta a jobbikos frakcióvezetőjének a kormányfő.

Az LMP szerint összeszerelő üzemmé akarják tenni Magyarországot

Az LMP képviselője szerint a kormánynak meg lett volna a lehetősége, hogy tudásalapú gazdaságot építsen ki, az oktatásba ruháznak be, „ehelyett azt választották, hogy összeszerelő üzemmé akarják tenni Magyarországot!”

Orbán Viktor válaszában úgy fogalmazott, az akkugyárépítések minden dimenzióban jól végig gondolt iparpolitikai döntések. A kormányfő világossá tette, hogy hazánkban a legszigorúbb uniós környezetvédelmi normák vannak érvényben, még a német törvényeknél is szigorúbbak a szabályok. A miniszterelnök megjegyezte, hogy az akkumulátorgyárakban dolgozó munkásoknak az átlagfizetése a feldolgozóiparban dolgozók fizetésénél 60 százalékkal magasabb. 

Ön a magas munkabérek ellen beszél!

tette hozzá Orbán, kiemelve, hogy Európa-szerte építenek akkumulátor gyárakat, megemlítve Frans Timmermans EU-biztost, aki mást sem csinál, mint akkumulátorgyárak építését szorgalmazza. A miniszter amellett érvelt, hogy a hazai termelőipar története azt mutatja, hogy először létrejönnek a termelőegységek, utána jönnek létre a kutatóközpontok, majd a fejlesztőközpontok, így lehet elérni az értéklánc magasabb szintjére. 

„Felül nem lehet becsekkolni. Azért vannak ma már Magyarországon autóipari kutatóközpontok, mert tudunk autót gyártani. Olyan helyre nem visznek kutatóközpontot, ahol még autót gyártani sem tudnak. Ennek belátása nem olyan bonyolult, csak egy kis belátás és érettség szükséges” mondta beszéde végén a miniszterelnök.