A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 2023. május 24-én jelentős sikerrel öt év egy hónapos futamidejű devizakötvény-kibocsátást hajtott végre, amelynek során 1,125 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött be európai befektetőktől, több mint 50 befektetővel folytatott egyeztetést követően – írja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Ez volt a történetének eddigi legnagyobb kötvénykibocsátása. 

A kötvények iránt erős kereslet mutatkozott, melynek eredményeképp az előzetesen várt hozamszintnél kedvezőbb, 6,5 százalékos, euróban kifejezve 5,73 százalékos kamat mellett jutott forráshoz az MFB. 

A sikeres kibocsátás és a tapasztalt érdeklődés jól példázza, hogy Magyarország és a magyar gazdaság iránt a nemzetközi piaci bizalom töretlen, hazánkat és az MFB-t a nemzetközi pénzügyi színtéren is elismert szereplőként, megbízható partnerként kezelik a befektetők. 

A kötvénykibocsátáson realizált forrásbevonás hozzájárul, hogy az MFB – a kedvezőtlen hitelezési környezetben – tovább erősítse kiemelt szerepét a magyar a gazdaság finanszírozásában, kedvező forrásokat biztosítva a hazai vállalkozói szektor számára. Az eredményes kötvénykibocsátás a jelenlegi háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben különösen fontos, mivel teret biztosít a hazai vállalkozások teljesítményének és versenyképességének növekedéséhez, ezáltal elkerülhető a biztosítható a munkahelyek és a családok védelme, valamint az 1,5 százalékos elérése.

A hitelezés szinten tartása az MFB számára is kiemelt feladat

A Magyar Fejlesztési Bank 2023-ban is arra készül, hogy ugyanazzal a lendülettel folytassa tevékenységét – nyilatkozta a Világgazdaságnak Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója.