A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) április 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatának eredményeit összefoglaló jelentéstervezetét.

Az elemzés megállapításai alapján a versenyhatóság hat javaslatot fogalmazott meg az csökkentése érdekében

– olvasható a Gazdasági Versenyhivatal közleményében. Ezekben a szakértői többek között felvetették a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által alkalmazott nyerstejalapár-prognózis módszertanának felülvizsgálatát.

A MAGYAR TERMÉK NONPROFIT KFT., AZ AUCHAN MAGYARORSZÁG KFT. ÉS A NASZÁLYTEJ TEJFELDOLGOZÓ ÉS KERESKEDELMI ZRT. KÖZÖS SAJTÓKÖZLEMÉNYE

A jelentéstervezet szerint a módszertan egy olyan árprognózison alapul, amelynek 

egyes elemei 2023-ban tovább növelhették volna a tejtermékek áremelkedését, fűtve az inflációt. 

A GVH ezért az árképlet felülvizsgálatát javasolta a terméktanács számára, amihez a nemzeti versenyhatóság felajánlotta szakmai támogatását. A hatóság javaslata a magyar fogyasztókat és a magyar tejtermelőket is védi, a revízió ugyanis nemcsak az infláció mérséklődéséhez, hanem a hazai tejtermelők versenyképességének erősítéséhez is hozzájárulhat.

Rohamosan esik a tej ára

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai tejtermelő gazdaságok. Miközben az uniós túltermelés miatt folyamatosan esik a nyers tej felvásárlási ára, a fogyasztáscsökkenés miatt pedig a késztermékek átadói árai is alacsonyabb szintre kerültek, az állatokkal még mindig a múlt évi drága takarmányt etetik a termelők, s a magas áron megkötött gáz- és villanyszámlákat nyögik.

Április 26-án a GVH öt hazai szakmai szervezettel és az Agrárminisztériummal egyeztette a tejtermékek fogyasztói árának csökkentését célzó javaslatterveit. 

A konzultáción Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke jelezte, hogy nyitottak a GVH javaslatának hasznosítására. 

Így május 16-án a GVH elnöke és szakemberei újabb szakmai konzultáción fogadták a terméktanács vezetőit.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke elmondta:

Nagy erőkkel dolgozunk az infláció letörésén. Olyan megoldásokat keresünk, amelyek hozzájárulnak a fogyasztói árak csökkentéséhez, továbbá a magyar termelők, a hazai agrárium érdekeit is szolgálják

– mondta Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Rigó Csaba Balázs hozzátette: a Tej Terméktanács vezetőivel abban egyeztek meg, hogy az általuk felvetett problémákra olyan megoldásokat dolgoznak ki, amelyek egyszerre szolgálják a magyar termelőket és a magyar fogyasztókat.

Az árprognózis kapcsán élni kívánunk a GVH által ajánlott szakmai konzultációs segítséggel. Az ágazat számos nehézséggel néz szembe, azért dolgozunk, hogy ezeket megoldjuk, kiküszöböljük

– erről a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke beszélt. Istvánfalvi Miklós hozzátette, hogy a drasztikus piaci fluktuációk, jövedelemingadozások kiküszöböléséhez elengedhetetlen egy termékpálya szakmaközi szervezettsége.

A GVH és a terméktanács szakértői a következő hetekben további szakmai egyeztetéseken dolgozzák ki a közös célok eléréséhez szükséges megoldásokat.