Haladéktalan, mellébeszélés nélküli, egyértelmű és világos választ vár Brüsszeltől Ukrajna Magyarországgal szembeni újabb súlyos zsarolásával kapcsolatban Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációvezetője.

DEUTSCH Tamás
Budapest, 2023. május 17.
Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságának látogatásáról az Országgyűlés Irodaházában 2023. május 17-én.
MTI/Máthé Zoltán
Budapest, 2023. május 17.Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságának látogatásáról az Országgyűlés Irodaházában 2023. május 17-én.MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A kormánypárti politikus az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatos hírekről azt mondta, „ezt a súlyos és gyalázatos zsarolási ügyet haladéktalanul tisztázni kell”. 

Ezért a Fidesz EP-képviselőcsoportja azonnali választ igénylő írásbeli kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz.

Emlékeztetett rá: nemrég derült ki, hogy egy februári találkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt javasolta, hogy robbantsák fel a Barátság kőolajvezetéket, amely létfontosságú Magyarországnak.

Tény az is, az ukrán Ukrtransnafta vállalat vezérigazgatója, Volodimir Cependa egy feljegyzésben azt közölte, hogy ha Ukrajna feltételeit nem teljesíti Magyarország, akkor elzárják a kőolajvezetéket, és Brüsszelből, a brüsszeli bürokráciától, a bizottság munkatársaitól azt az üzenetet kapta, hogy nyugodtan állítsák le a kőolajszállítást Magyarország felé

mondta a Fidesz EP-képviselője. Deutsch Tamás arra is rámutatott, hogy a kulcsfontosságú szerepet tölt be Közép-Európa és Magyarország olajellátásában. 

Hozzátette: napok teltek el, de Brüsszel még mindig hallgat az ügyben. Szerinte tarthatatlan, hogy nem kapunk válaszokat Brüsszeltől, hogy a brüsszeli bürokraták, az Európai Bizottság vezetőinek közvetlen munkatársai valóban azt a súlyos, az ország szuverenitását veszélyeztető lépést javasolták-e a Magyarországgal szembeni politikai nyomásgyakorlásra az ukránoknak, hogy állítsák le a kőolajszállítást. A delegációvezető elmondta, választ várnak arra: igaz-e, hogy a bizottság bármely tisztviselője hivatalosan vagy informálisan jelezte az ukránoknak, hogy állítsák le nyugodtan a kőolajvezetéken keresztül történő olajszállítást.