Német kézbe került a debreceni Fiss Automatika Kft. A vevő a Leadec társaság az erről kiadott közlemény szerint a gyárak vezető globális szolgáltatási szakértője. A május 31-i ügylettel a Leadec erősíti magyarországi jelenlétét, elektrolizálási és az automatizálási képességeit.

A Leadec átveszi a magyarországi FISS Automatika Kft-t
Eszenyi István és Bényei János (a Fiss eddigi tulajdonosai), Antreter Ferenc (a Leadec Kft. pénzügyi igazgatója), Dákai Ferenc (a Leadec Kft. ügyvezető igazgatója) és Major Hédi (a Leadec Hungary HR igazgatója) aláírják a megállapodást
Fotó: Leadec

A jelenleg mintegy 90 fős Fiss Automatikát 2010-ben alapították. A vállalat villanyszereléssel, erőáramú elosztással, mérés- és szabályozástechnikával, speciális gépek gyártásával, épületautomatizálással foglalkozik. Jellemzően vegyipari, gyógyszeripari és kőolajipari ügyfelei vannak. Működtet egy kapcsolószekrény-gyártó műhelyt is. Tavalyi árbevétele az előző évi 4,1 milliárd forintról 3,7 milliárdra csökkent a nyilvános adatok szerint, az adózott eredménye viszont kissé nőtt: 411 millióról 433 millió forintra.

Megbízói gyáraiban dolgozik a Leadec, most a BMW mellé települ

A Leadec közel 30 éve van jelen Magyarországon, ügyfeleinek többsége a járműiparban működik. Tevékenységének központjában az elektromos és gépészeti kivitelezés, a műszaki- és az infrastruktúra-létesítmények fenntartása, a logisztika és a műszaki takarítás áll. A magyarországi leányvállalat mintegy 700 munkatársa nyolc hazai telephelyen dolgozik, közvetlenül az ügyfelek gyáraiban. 

Közleményében Markus Glaser-Gallion, a Leadec vezérigazgatója jelezte: cége különösen örül annak, hogy a Debrecenbe települő BMW-gyárat a Leadec annak egész életciklusa alatt támogathatja majd.

 A BMW-nél nagyfeszültségű akkumulátorokat is fognak szerelni. Arról, hogy a német cég megtelepedne Debrecenben, a Világgazdaság már 2018-ban beszámolt Dákai Ferenc, a Leadec Kft. ügyvezető igazgatójának nyilatkozata alapján, majd a tervekről az MTI is írt. Tavaly a BMW csoport Steyr-i gyára digitális szolgáltatást rendelt a Leadectől. 

Nyilvános adatok szerint a Leadec Kft. 2022-t 10,5 milliárd forint árbevétellel és 439 milliós adózott eredménnyel zárta, míg 2021-t gyengébb értékekkel, 9,7 milliárd, illetve 327 millió forinttal. Az Igazságügyi Minisztérium oldalán közzétett adatai között még nem látható, de a cég honlapján már szerepel egy debreceni, BMW körút 1.-es telephelycím is. 

A Leadec Automation & Engineering GmbH ez év januárjában létrehozott egy magyarországi fióktelepet Budapesten.