A jövő évi költségvetés nyugdíjasokat érintő pontjait részletezte a Magyar Nemzet kérdésére az államháztartásért felelős államitkár. Banai Péter Benő a külön juttatásokkal kezdte. 

Budapest, 2022. június 24.Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára felszólal a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló vitában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 24-én.
Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár.
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

„13. havi nyugdíjat jövőre is folyósít a kormány, mégpedig teljes és emelt összegben. A kifizetésre a szokásos időpontban, február elején kerülhet sor. A több mint 2,5 millió jogosult 13. havi nyugdíjára összesen 449 milliárd forintot fordítunk” – mondta az államtitkár, majd kitért arra, hogy ha a gazdasági folyamatok a kormány várakozásai szerint alakulnak, akkor a nyugdíjasok a jövő esztendő végén nyugdíjprémiumot várhatnak. 

Azzal számolunk, hogy 2024-ben 4 százalékkal növekszik a magyar gazdaság, ez pedig lehetőséget teremt novemberben nyugdíjprémium kifizetésére

– közölte Banai Péter Benő. 

Emlékeztetett: a törvény szerint prémium akkor jár a nyugdíjasoknak, ha a bővülés meghaladja a 3,5 százalékot. A kormány célja pedig az, hogy a háborús idők okozta nehézségek ellenére a gazdasági növekedés jövőre is folytatódjon. A kormány ezért húszmilliárdot el is különítene erre a célra. 

A 13. havi nyugdíj és a prémium együttesen 470 milliárd forintot tehet ki jövőre.

„Az állam garantálja a nyugdíjak vásárlóértékét, ez annyit jelent, hogy a nyugdíjak minden esztendő elején az arra az évre tervezett infláció mértékével emelkednek. Mivel jövőre 6 százalékos inflációt várunk, ezért január elején a nyugdíjak ennyivel, vagyis 6 százalékkal nőnek. Természetesen a kormány által 2022-ben visszaépített 13. havi nyugdíjat is ilyen összegben folyósítjuk majd” – ismertette Banai Péter Benő.

Mivel a múlt héten arról jelentek meg hírek, hogy nem lesz idén évközi kiegészítő nyugdíjemelés, az államtitkár tisztázta: a nyugdíjkiegészítés menetét törvény szabja meg. A hatályos rendelkezések szerint, ha az infláció az augusztusi állás szerint túllépi az adott évi nyugdíjemelés mértékét, akkor novemberben – januárra visszamenőleg – kiegészítő emelést kell folyósítani. Ugyanakkor a kormány szükség szerint időközi nyugdíjemelést is végrehajthat. Erre legutóbb tavaly nyáron került sor – mondta. 

Banai Péter Benő aláhúzta: a kormány folyamatosan nyomon követi az infláció alakulását, s ha erre szükség lesz, novemberben, adott esetben még előtte is korrigálja a nyugdíjakat.