Balaton-parti kilátókat és kilátópontokat érintő fejlesztést valósított meg egy, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezette konzorcium a közelmúltban – tájékoztatta a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány csütörtökön közleményben. 

Beautiful,Szaplonczay,Promenade,With,Lake,Balaton,Landscape,In,Fonyód,Hungary
Fotó: Shutterstock

Azt írták: az ügynökség az alapítvánnyal, a fonyódi önkormányzattal, a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.-vel, a Balatonföldvári Kulturális Szolgáltató és Fenntartó Közhasznú Nkft.-vel, valamint a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.-vel együttműködve mintegy 740 millió forint pályázati támogatást költött a projektre.

A beruházás eredményeként Fonyódon promóciós táblákat helyeztek el a Sipos-hegyi kilátónál, megújították a várhegyi Széplátó környezetét, Gyenesdiáson a Festetics-kilátó, Szigligeten az Óvár-kilátó, Balatonföldváron a Hajózástörténeti Látogatóközpont és kilátó szolgáltatásainak fejlesztése és bővítése történt meg.

Átfogó felújításon esett át Fonyódon a Szaplonczay sétány, elkészült Szántódon a Molyhos tölgy pihenőterasz, Balatonlellén a Kishegyi erdei élményközpont és kilátóterasz, Balatongyörökön a családbarát mese tanösvény.

Sor került múzeumpedagógiai fejlesztésekre, a marketingkommunikációs eszközök egységesítésére, emellett gyermekfoglalkoztató füzet és online gyermekjátékok készültek a kilátókról 5–9 éves gyermekeknek – sorolták.

Az alapítvány hangsúlyozta, hogy a fejlesztés célja a kilátók és kilátópontok hálózatba kapcsolása volt. Javasolják a látogatóknak, hogy a létesítményeket egymás után fedezzék fel, ez hozzájárul az érintett településeken eltöltött vendégéjszakák számának növekedéséhez, a térségre jellemző szezonalitás csökkentéséhez.

 

Borítókép forrása: Shutterstock