A korábbi május havi értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,5) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is meghaladja (55,1). A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke így összességében 57,1 ponton alakult. A felmérésben vizsgált részindexek egy kivételével csökkentek, ennek ellenére bővülésről árulkodnak az értékek. A változások mértéke egy esetben a kilenc százalékpontot is meghaladta – közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A foglalkoztatottság index értéke 0,6 százalékponttal alacsonyabb ebben a hónapban, ám bővülést mutat immár huszadik alkalommal. Az elmúlt időszakban is 50,0 pont körül mozgott az index, ami ebben a hónapban lassabban bővült (52,8).

acél gyártás
Májusban az acél alapanyagok, az egész nyúl, a máj, a papír és a sárga réz kapcsán jeleztek jelentősebb áremelkedést                                                                                      Fotó: Shutterstock

A BMI szezonálisan kiigazított májusi értékének kialakításakor a válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló bővülési folyamatról számoltak be. Az áprilisi, intenzív bővülést követően májusban visszafogott bővülést figyelhetünk meg. 

A részindexek túlnyomórészt csökkentek, ám többségük tartja a bővülő tendenciát. 

Az új rendelések mennyisége tartja az erős bővülését, de az indexérték 8,6 százalékponttal visszaesett. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az e havi indexérték 9,8 százalékponttal kisebb, mint az áprilisi érték. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, értéke 0,6 százalékponttal csökkent az előző havi felmérés után. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, 3,3 százalékponttal csökkent az index májusban. 

A vásárolt készletek index stabil bővülést jelez, de 2,9 százalékponttal csökkent értéke a hónapban. A külpiaci mutatók továbbra is bővülésről tanúskodnak. Az indexe 4,3 százalékponttal, az exporté 1,9 százalékponttal esett vissza e hónapban. A beszerzési árak emelkedése tartós, az 1,6 százalékpontos növekedés az áremelkedés intenzitását is jelzi. A beszerzési mennyiség index 9,0 ponttal zuhant vissza. A késztermékkészletek indexe 6,1 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. 

A 2023 májusi BMI index alacsonyabb az áprilisi (61,9) értéknél. Május átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a májusi értékeké 52,5). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a harmadik legmagasabb május havi érték.

A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi. 1995 óta ez az ötödik legmagasabb e havi érték. Az új rendelések indexe ezúttal emelkedett, s továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a harmadik legmagasabb májusi érték. A szállítási átfutási idő indexe alacsonyabb áprilishoz képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi április havi értékeket vizsgálva az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta. A vásárolt készletek index visszaesett, de értéke 50,0 pont felett tartós fellendülést mutat. Az e havi indexérték a harmadik legmagasabb májusi érték 1995 óta. A foglalkoztatottsági index csökkent, de ebben a hónapban is növekedésre utal, huszadik alkalommal. Az indexérték több, mint egy éve tartja a bővülő tendenciát.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent áprilishoz képest, ezzel együtt huszonhatodik alkalommal mutat bővülést. A bővülés üteme lassabb az előző hónaphoz képest. A mostani indexérték magasabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a harmadik legmagasabb e havi adat.
  • A beszerzési árak esetében a május havi index emelkedett, 80,0 pont felett intenzív árnövekedést jelez. Ez a harmincnegyedik hónap, amelyben az árindex 50,0 érték felett maradt. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a második legnagyobb e havi érték.
  • A késztermékkészletek indexe májusban magasabb az előző hónaphoz képest, értéke továbbra is fellendülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag felettinek tekinthető, ez a harmadik legmagasabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.
  • A külpiaci mutatók fellendülést jeleznek. Az exportindex immár hatodik hónapja 50,0 pont feletti értéken áll. A másik külpiaci mutató, az importindex esetében szintén stabil bővülésről beszélhetünk. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg.
  • Ebben a hónapban az acél alapanyagok, az egész nyúl, a máj, a papír és a sárga réz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acél alapanyagokból, chipekből, elektronikai eszközökből, fali lámpából, kartonból, palackból, papírból és speciális elektronikai eszközökből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.