„Három válsággal küzdve komoly kihívások idejét élik a világ országai és a globális gazdaság: a nemzetközi koronavírus-járvánnyal mint egészségügyi válsággal, az energiaválsággal és az orosz–ukrán háborúval párhuzamosan a földkerekség számos pontján elindult fegyveres konfliktusok okozta válsággal” – jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Magyarország sikeres és fenntartható gazdasági felzárkózásához nélkülözhetetlen az innovációs ökoszisztéma elemzése-fejlesztése, valamint a versenyképes, termelékeny vállalati rendszer.

Medicine,Doctor,Hand,Working,With,Modern,Computer,Interface,As,Medical
 A sikeres és fenntartható gazdasági felzárkózásához nélkülözhetetlen az innovációs ökoszisztéma elemzése-fejlesztése.
Fotó: Shutterstock

„Újra kell hangolniuk a tevékenységüket és a stratégiájukat a gazdaság szereplőinek – fejtette ki a jegybank alelnöke. – Eközben olyan globális megatrendekkel kell szembenézniük a világ országainak, amelyek egyenként is hatalmas kihívást jelentenek.”

Virág Barnabás a kiadványt bemutató rendezvényen a világgazdaságot hosszú távon meghatározó megatrendek közül kiemelte a demográfiai változásokat, amelyek következtében verseny alakul ki a munkaerőért.

Mint fogalmazott: 

A világ tizenöt legnagyobb országa már elérte a demográfiai platót, rövidesen csökkenés következik be a munkaerő-kínálatban, főleg a képzettek vonatkozásában.

Az MNB alelnöke megemlítette továbbá a klímaváltozást, amely egyre erősebb gazdasági következményekkel jár, ahogy a geopolitikai tér átrendeződése és a technológiai forradalom is. A válsághelyzetek és a megatrendek minden gazdaságban a növekedési környezet átalakulását hozzák. Az a feladat, hogy ezekre a legjobb válaszokat alakítsák ki a magyar gazdaság fenntartható növekedésének eléréséhez – húzta alá Virág Barnabás. 

20210526 Budapest 	Magyar innováció a rákdiagnosztikában. PET/CT vizsgálat Pozitron Diagnosztika Központban.
Magyarországon mintegy 1100 innovációvezérelt vállalatot tartanak számon. 
Fotó: Katona Vanda / Magyar Nemzet 

„Magyarország sikeres és fenntartható gazdasági felzárkózásához nélkülözhetetlen az innovációs ökoszisztéma elemzése-fejlesztése, a versenyképes, termelékeny vállalati ökoszisztéma kialakítása” – mondta Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóságának vezetője. „Magyarországon mintegy 1100 innovációvezérelt vállalatot azonosítottak, amelyek bár csak a működő magyar vállalatok 0,3 százalékát tették ki, a teljes bruttó 13 százalékát és a hazai éves GDP-növekmény 22,8 százalékát adták – emelte ki. – Ezek a vállalatok érett (9–12 éves), túlnyomórészt hazai tulajdonban álló cégek.”

Balatoni András ismertette, hogy az innovációk létrejöttében a verseny domináns tényező, a sikeres vállalkozók magas kockázati toleranciával rendelkeznek, ezért formálni kell a fiatal tehetségek gondolkodását. 

A finanszírozás kritikus pont az innovációvezérelt cégek körében, speciális, alternatív finanszírozási eszközök segíthetik az egyszerű, rugalmas finanszírozást a vállalkozások korai fázisában. 

Az innovációvezérelt ökoszisztéma szíve az öt érdekelt fél – kormányzat, vállalatok, egyetemek, kockázati tőke és vállalkozók – folyamatos és kölcsönös együttműködése. Középtávon kulcsfontosságú az érdekeltek közötti szinergiák fokozása. Fontos olyan platformok kialakítása, ahol a magyar innovációs ökoszisztéma legfontosabb szereplői aktív és folyamatosan bővülő kapcsolatrendszert alakíthatnak ki egymással.

Ezen vállalkozások elindítása jelentős tőkebefektetést igényel a kezdeti fázisban, és az ötleteknek csak egy alacsony részaránya lesz sikeres, ezért a kockázatok viselése és megosztása kulcsfontosságú az élvonalbeli újítások kiteljesedésében.