Több helyről is kivonulnak a lakásbiztosítások piacáról a társaságok az Egyesült Államokban, attól tartva, hogy a viharok, az áradások vagy az erdőtüzek, valamint az emelkedő újjáépítési költségek tetemes veszteségeket hoznak számukra.

Az American Insurance Group mintegy 200 irányítószámon korlátozná az új biztosítások megkötését, főként a vagyonosabb ügyfelek nagy értékű házait érintve a változással. A vállalat az áradások és erdőtüzek magas kockázata miatt gondolkodik a kivonuláson, mely olyan államokat érint, mint New York, Delaware, Florida, Colorado, Montana, Idaho és Wyoming. Az AIG már korábban korlátozta kaliforniai jelenlétét.

U.S.-LAKE TAHOE-FOREST FIRE(220910) -- LAKE TAHOE, Sept. 10, 2022 (Xinhua) -- Firefighters attempt to extinguish a fire in the forests near Lake Tahoe in north California, the United States, on Sept. 9, 2022. Multiple forest fires took place recently due to hot and dry weather in California. (Photo by Dong Xudong/Xinhua)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Fotó: Northfoto

Egy másik biztosítótársaság, a Farmers Group a gyakorta hurrikánokat tapasztaló Floridában nem köt új szerződéseket, a cég szóvivője szerint a történelmi csúcson lévő károk és a folyamatosan emelkedő újjáépítési költségek okozta kockázatok menedzselése érdekében. 

A State Farm és az Allstate biztosító pedig a kaliforniai piacról vonul ki, megnehezítvén az embereknek otthonaik biztosítását.

Noha a természeti katasztrófák és más, klímaváltozáshoz köthető károk a leglátványosabbak, a biztosítók döntésének hátterében a szabályozói környezet és az is megtalálható, különösen a Kaliforniából távozók körében. Az államban 2019 és 2022 között a biztosítói kifizetések több mint a duplájukra emelkedtek, miközben a biztosítási díjak csak a harmadával nőttek az iparági lobbiszervezet, az American Property Casualty Insurance Association adatai szerint.

A több millió dolláros, erdőtüzek veszélyeztette házak piacán a State Farm és az Allstate volt a kizárólagos szereplő a biztosítási ügynökök szerint. Noha az államban van végső, garantált biztosítás, a Fair Access to Insurance Requirements Plan, ám az drága, és csak minimális védelmet nyújt, maximum 3 millió dollár értékig.

Fogyasztóvédelmi csoportok szerint azonban a biztosítótársaságok csupán visszaélnek piaci erőfölényükkel, hogy számukra előnyös változásokat csikarjanak ki a törvényhozásból,

és kihasználják a helyzetet régi vágyaik beteljesítése érdekében – írja a The Wall Street Journal.

Kalifornia állam választott biztosítási biztosa, Ricardo Lara azonban nem látja drámainak a helyzetet, szerinte a biztosítók a múltban is döntöttek már hasonló lépés mellett, hogy aztán később visszatérjenek az államba. Hozzátette, hogy a kivonulások nem fogják akadályozni a stábját abban sem, hogy fellépjen az igazolhatatlanul magas díjakkal szemben. Persze az, hogy mi számít igazolhatatlanul magas díjnak, kényes kérdés, mindenesetre a kárigények és a díjak közötti arányt mutató, átlagos veszteségráta Kaliforniában az elmúlt tíz évből hatban jobb volt a biztosítók számára, mint az országos átlag az AM Best minősítőcég adatai szerint.

Azonban a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb és egyre pusztítóbb erdőtüzek a társaságok profitját is lángra lobbantják. 

2017 óta a nyolc legtöbb biztosított káresetet hozó erdőtűzből hét Kaliforniában volt a biztosításközvetítő Aon szerint. Ez pedig a biztosítók által használt viszontbiztosítások díján is érzékelhető, amin nem segít az sem, hogy az alapanyagok és a munkaerő ára is felment, megdrágítva a károk helyreállítását. A State Farm kaliforniai ingatlanbiztosító részlege 312 millió dolláros veszteségről számolt be az idei első három hónapban, többről, mint a teljes tavalyi évre vonatkozó 241 milliós veszteség.

Lara szerint ebben az is közrejátszik, hogy a biztosítók nem kértek engedélyt áraik emelésére. Egy 1988-as, népszavazáson elfogadott törvény értelmében a biztos engedélye szükséges a díjak emeléséhez, ráadásul a 6,9 százalékot meghaladó áremeléshez nyilvános meghallgatásra is szükség van, ami általában 18 hónapos folyamat után vezet döntéshez. Ezt a társaságok alacsonyabb, ám gyakoribb, akár évente többszöri emelésekkel igyekeznek kikerülni. Most azonban 

a State Farm és az Allstate jelentős, 28, illetve 39,6 százalékos díjemelésre kért engedélyt.

Az utóbbi cég az új szerződéskötések szünetét is a kaliforniai szabályozással indokolta. Hozzátette, hogy a klímaváltozás miatt célszerűbb lenne a történelmi adatok helyett kockázati modelleket is használni a veszélyek megállapításakor.