Rákapcsoltak a jövő nyugdíjasai, legalábbis a K&H legfrissebb adatai erre utalnak – közölte a pénzügyi szolgáltató.

20221201 BudapestNyugdíjas
Fotó: Kallus György / VG

Az év első három hónapjában a K&H-nál – 2022 első negyedévéhez képest – 73 százalékkal nőtt az új nyugdíjbiztosítási szerződések száma, amelyekhez állami támogatás, évi 20 százalékos, maximum 130 ezer forintos adóvisszatérítés jár. 

A kiemelkedő növekedésben szerepet kapott, hogy a múlt év elején az infláció meredek emelkedése miatt sokan a mindennapi kiadásokra tartogatták a pénzüket, így a takarékoskodás nem volt elsődleges szempont. Ugyanakkor pont a korábbi évekhez képest bizonytalan környezet sokakat ráébresztett arra, hogy bármikor beköszönthet egy válságidőszak, amikor a megtakarítások kiemelt szerepet kapnak

– mondta Székely Pálma, a K&H életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője. A szakértő idézte a K&H biztos jövő reprezentatív felmérés korábbi eredményeit, amelyek szerint a 30–59 éves korosztály tagjainak túlnyomó része, közel 90 százaléka tavaly azt mondta, hogy nem elég az állami nyugdíjra támaszkodni időskorban, hanem szükség lesz saját megtakarításra is.

A pénzintézet idei adataiból kiderül az is, hogy egyre korábban vágnak bele az öngondoskodásba az érintettek.

Ezt mutatja, hogy az idén az új nyugdíjbiztosítást kötők átlagéletkora alig több mint 41 év, míg 2022-ben és 2021-ben még 42 év felett volt, 2020-ban pedig meghaladta a 43 évet.

Székely Pálma úgy látja, az átlagéletkor csökkenése is egyértelműen jelzi, hogy a fiatalabb korosztály egyre tudatosabb az öngondoskodás terén, amelyet jól példáz az is, hogy a K&H nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelei az idei első negyedévben átlagosan havonta több mint 18 ezer forint biztosítási díjat fizettek. Ez az összeg 2022 egészében még 17 ezer forint alatt volt, 2021-ben alig haladta meg ezt a szintet, 2020-ban pedig éppen 16 ezer forintot tett ki.