Két éve nem voltak ilyen alacsonyan az ipari termelői árak: májusban átlagosan 11,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Míg a belföldi értékesítés árai 36,5 százalékkal nőttek, addig az exportértékesítéséi 1,1 százalékkal mérséklődtek – derül ki a Központ Statisztikai Hivatal péntek reggeli adataiból.

2016. április 29. Kecskemét. Mercedes gyár. Ipar, munkások. Autóipar.
Fotó: Veres Viktor / MW

Májusban az ipari 15,9 százalékkal emelkedett, azon belül pedig a belföldi értékesítés árai 41,9, az exportértékesítéséi 3,3 százalékkal nőttek. Az árindex tavaly szeptemberben tetőzött, akkor 43,4 százalékos áremelkedést mértek a statisztikusok.

Az és belföldi értékesítés árai közötti különbséget elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az exportárai már csökkentek.

A belföldi értékesítés árai átlagosan 36,5-kal nőttek, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 9,3, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 103 százalékos volt a drágulás. Az élelmiszeripar értékesítési árai 24,7 százalékkal emelkedtek. 

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 47,6, a beruházási javakat gyártókban 6,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 22,0 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 1,1 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,2 százalékkal magasabbak, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 29,7 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak.