BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyilkos autósok elleni fellépést követel a kerékpárosklub

Az áldozatokra nem tekinthetünk járulékos veszteségként a civil szervezet szerint.

Az Árpád hídon történt gázolás és egy másik, szintén egy kerékpárúton szabályosan közlekedő biciklista halálos gázolása után a Magyar Kerékpárosklub (MKK) lemondta a hétfőre tervezett, Budapest első védett kerékpársávjait ünneplő örömtekerését, és helyette a rendőrség, a kormány és a főváros vezetéséhez fordult, hogy azok tegyenek meg mindent a hasonló esetek elkerüléséért.

Budapest, 2018. július 24.Kerékpáros suhan el  a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi partnerei által elhelyezett, egy kilométer hosszú, a Dunát ábrázoló festmény előtt a Carl Lutz felső rakpart Margit-híd és Árpád-híd közötti szakaszán 2018. július 24-én. A műalkotás a folyó jelentőségére hívja fel a figyelmet, és a Duna folyása mentén minden országban bemutatják, nálunk mindössze egy napig látható.MTI Fotó: Balogh Zoltán Budapest, 2018. július 24.
Kerékpáros suhan el  a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi partnerei által elhelyezett, egy kilométer hosszú, a Dunát ábrázoló festmény előtt a Carl Lutz felső rakpart Margit-híd és Árpád-híd közötti szakaszán 2018. július 24-én. A műalkotás a folyó jelentőségére hívja fel a figyelmet, és a Duna folyása mentén minden országban bemutatják, nálunk mindössze egy napig látható.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A szervezetnek javaslatai is vannak az utcai autóversenyzők megfékezésére, amelyek között szerepel a gyorshajtás elleni hatékonyabb fellépés, alacsonyabb sebességhatárok megállapítása vagy épp az ámokfutás szabálysértésből bűncselekménnyé minősítése is.

Az MKK felhívja a figyelmet arra is, hogy jó néhány sikeres példa van a gyilkos száguldás megfékezésére, 

így például Oslóban huszadannyi (0,16), a szomszédos Bécsben hatodannyi (0,6) halálos baleset jut százezer lakosra, mint Budapesten (2,9). A kerékpárosklub hangsúlyozza, megengedhetetlen, hogy az áldozatokra a közlekedés járulékos veszteségeiként tekintsük, ezek a halálok igenis elkerülhetők lettek volna.

Az MKK felhívását 15 civil szervezet írta alá, legkésőbb szeptemberben, aztán pedig rendszeresen tárgyalóasztalhoz kíván ülni, hogy az áldatlan közlekedési állapotok felszámolásáról tárgyaljon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.