Az Árpád hídon történt gázolás és egy másik, szintén egy kerékpárúton szabályosan közlekedő biciklista halálos gázolása után a Magyar Kerékpárosklub (MKK) lemondta a hétfőre tervezett, Budapest első védett kerékpársávjait ünneplő örömtekerését, és helyette a rendőrség, a kormány és a főváros vezetéséhez fordult, hogy azok tegyenek meg mindent a hasonló esetek elkerüléséért.

Budapest, 2018. július 24.Kerékpáros suhan el  a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi partnerei által elhelyezett, egy kilométer hosszú, a Dunát ábrázoló festmény előtt a Carl Lutz felső rakpart Margit-híd és Árpád-híd közötti szakaszán 2018. július 24-én. A műalkotás a folyó jelentőségére hívja fel a figyelmet, és a Duna folyása mentén minden országban bemutatják, nálunk mindössze egy napig látható.MTI Fotó: Balogh Zoltán Budapest, 2018. július 24.
Kerékpáros suhan el  a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi partnerei által elhelyezett, egy kilométer hosszú, a Dunát ábrázoló festmény előtt a Carl Lutz felső rakpart Margit-híd és Árpád-híd közötti szakaszán 2018. július 24-én. A műalkotás a folyó jelentőségére hívja fel a figyelmet, és a Duna folyása mentén minden országban bemutatják, nálunk mindössze egy napig látható.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A szervezetnek javaslatai is vannak az utcai autóversenyzők megfékezésére, amelyek között szerepel a gyorshajtás elleni hatékonyabb fellépés, alacsonyabb sebességhatárok megállapítása vagy épp az ámokfutás szabálysértésből bűncselekménnyé minősítése is.

Az MKK felhívja a figyelmet arra is, hogy jó néhány sikeres példa van a gyilkos száguldás megfékezésére, 

így például Oslóban huszadannyi (0,16), a szomszédos Bécsben hatodannyi (0,6) halálos baleset jut százezer lakosra, mint Budapesten (2,9). A kerékpárosklub hangsúlyozza, megengedhetetlen, hogy az áldozatokra a közlekedés járulékos veszteségeiként tekintsük, ezek a halálok igenis elkerülhetők lettek volna.

Az MKK felhívását 15 civil szervezet írta alá, legkésőbb szeptemberben, aztán pedig rendszeresen tárgyalóasztalhoz kíván ülni, hogy az áldatlan közlekedési állapotok felszámolásáról tárgyaljon.