Az Európai Bankhatóság (EBA) pénteken tette közzé a 2023-as évre vonatkozó stresszteszt eredményeit. A teszttel a gyakorlaton részt vevő európai bankok sokkellenálló képességét hivatott felmérni hároméves időhorizonton egy hipotetikus kedvezőtlen makrogazdasági forgatókönyvet feltételezve, az EBA által megadott egységes módszertan alkalmazásával – derült ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.

Budapest,,Hungary,-,June,22,,2014:,People,Walk,By,Otp
OTP Csoport
Az OTP javítani tudott két évvel korábbi eredményén.
Fotó: Shutterstock

Az előző, 2021-es évi EBA stresszteszthez hasonlóan a mostani sem tartalmaz egységes minimumküszöböt, a célja az, hogy a 2023-as felügyeleti felülvizsgálati folyamatot támogassa, főként a második pilléres (azaz felügyeleti ellenőrzéshez kötődő) tőkemegfeleléshez kapcsolódó elvárás meghatározása vagy szükség esetén különböző felügyeleti intézkedések révén.

A stresszteszten 70 európai bank vett részt, ezek az bankszektorának csaknem háromnegyedét fedik le. Közülük 57 az Európai Központi Bank részvételével működő egységes bankfelügyeleti mechanizmus (SSM) alá tartozó országokban, további 13 pedig Dániában, Lengyelországban, Magyarországon, Norvégiában és Svédországban rendelkezik székhellyel.

A magyar tulajdonú hitelintézetek közül egyedül az OTP Csoport vett részt a felmérésbe, mivel egyedül az OTP mérlegfőösszege haladta meg az EBA által meghatározott 30 milliárd eurós küszöböt, ami a stressztesztben való részvétel feltétele volt. A bankcsoport leányvállalatain keresztül a kelet-közép-európai régió tizenegy országában van jelen.

A stresszteszt legfontosabb tényezőjének számító tőkepozíció alapján az OTP Csoport eredménye a két évvel ezelőttihez képest kissé javult, és jócskán az érvényben levő SREP tőkekövetelmény felett maradna a stresszteszt időhorizontján.

Az OTP Csoport elsődleges alaptőke-mutatója (CET1) a 2022. évi 15,24 százalékos szintről 14,48 százalékra (átmeneti rendelkezésekkel 16,42 százalékról 14,48 százalékra) változna a hároméves sokkpálya végén. Az alap- és a stresszpálya alatt előre jelzett CET1-ráták közötti eltérés a hároméves időhorizont végén meghaladja az 5 százalékpontot, ami igazolja a stresszteszt szigorúságát.

A stresszteszten átadott adatok minőségbiztosítása a nemzeti felügyeleti hatóságok, hazánk esetében az MNB feladata volt. Az EBA 2023. évi stressztesztjének forgatókönyveivel, a feltételezésekkel, módszertannal és a részletes eredményekkel kapcsolatban további információk és sajtóközlemény az EBA honlapján találhatók.

Tizennyolcezer forintos célár érkezett az OTP-re

Az HSBC minden eddiginél magasabb célárral jelentkezett, ennek alapján bő 40 százalékkal drágulhat az OTP. A többi hazai nagypapír kilátásait illetően is optimisták az elemzők, így emelkedő pályán maradhat a tizenegy napja töretlenül emelkedő BUX is.