Májusban az ipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,9 százalékkal, míg a kiigazított adatok szerint 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, áprilishoz mérten viszont 1,6 százalékkal bővült – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtök reggel.

20220307 Páty Lezárult a Huawei Technologies európai ellátóközpontja (ESC) pátyi üzemének digitalizációs fejlesztéseHuawei gyárFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20220307 Páty 
Lezárult a Huawei Technologies európai ellátóközpontja (ESC) pátyi üzemének digitalizációs fejlesztése
Huawei gyár
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az ipar áprilisban kifejezetten csalódást keltő teljesítményt produkált, ugyanis nemcsak az éves, de havi bázison is mérséklődött a termelési volumen.

Tehát a mostani adat minimális javulást mutat, de attól, hogy idén pluszba kerüljön a kibocsátás, nagyon messze vagyunk.

A KSH közlése szerint a kép továbbra is vegyes: miközben a legnagyobb súlyú alágak közül a villamosberendezés- és a járműgyártás is bővült, a számítógépek, elektronikai, optikai termékek, valamint az élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártásában visszaesett a termelés volumene.

Az csökkenésével indulhat be a termelés

Elemzők az áprilisi adat közlésekor is arra hívták fel a figyelmet, hogy egyelőre a magyar ipar idei teljesítménye elmarad a várakozásoktól, ráadásul erős kétarcúság jellemzi: míg az exportrendelések emelkednek éves bázison, addig a belföldiek gyakorlatilag zuhannak, nem függetlenül a magas inflációtól. Viszont jó eséllyel az idei év közepétől újra fokozatos élénkülés következhet, amit a belső kereslet fokozatos helyreállása és az új – főleg az akkumulátorgyártáshoz és autóiparhoz, valamint élelmiszeriparhoz, vegyiparhoz, védelmi iparhoz kapcsolódó – kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat. 

Fábián Gergely: az ipar túl van a mélyponton

Ezzel az eredménnyel a szankciók okozta mélypontján túljuthatott az ipari termelés, az év további részében várhatóan újra növekedési pályára áll az ágazat, miközben továbbra is az autóipar és a villamos berendezések gyártása jelenti a húzóerőt

– értékelte a KSH által közölt adatokat Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta, a múlt havinál lényegesen kedvezőbb a mai adat. 

Hozzátette azt is, hogy a háború és a szankciók okozta negatív gazdasági hatások ellensúlyozása érdekében a kormány kimentette a vállalkozásokat a fix áras áramszerződésekből, továbbá a Széchenyi-kártya programon és a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramon keresztül olcsó forrásokat biztosít.

A hitelprogram ezermilliárd forintos keretéből már 641 milliárd forintot tesz ki a szerződött hitelállomány, a források legnagyobb része a feldolgozóiparba, a és a gépjárműjavítás területére irányul. 

A kormány által indított programok hozzájárulnak az ipar teljesítményének növeléséhez, az 1,5 százalékos GDP-növekedés eléréséhez, valamint a munkahelyek és a családok megvédéséhez – zárta közleményét az államtitkár.

A termelés szintje még mindig elmaradt az év elején mérttől

Az ipari kibocsátás volumene némi javulást tudott felmutatni májusban, ugyanis havi alapon 1,6 százalékkal nőtt a teljesítmény – mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Mindez elegendő volt arra, hogy az éves bázisú index némileg javulni tudjon áprilishoz képest – emelte ki. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt a kibocsátás 4,6 százalékkal csökkent. A májusi visszapattanás azonban nem volt annyira jelentős mértékű, hogy az ipar teljesítményét a negatív trendből ki tudja mozdítani. A termelés szintje még mindig elmarad ugyanis az év elején mérttől is.

Habár a részletes adatokra még várni kell, a KSH közlése szerint nincs új a nap alatt. Miközben a termelés csökkenéséhez az alágak többsége hozzájárult, ez alól továbbra is kivétel maradt a villamos berendezés gyártása (akkumulátorgyártás) és az autóipar. Lényegében tehát csak az autóiparhoz valamilyen módon kapcsolódó gyártók képesek valamiféle életet adni a magyar iparnak. Egyúttal ez továbbra is azt a képet igazolja, miszerint folyamatosan zsugorodik a gazdaság belső kereslete. Ugyanerről tanúskodik a friss kiskereskedelmi adat is. A kép tehát nagyon is egyértelmű: lényegében az exportértékesítés képes valamelyest ellentételezni a belső piacra termelő vállalatok rendkívül gyenge teljesítményét. Előretekintve várhatóan megmarad ez a kétarcúság. 

A megfigyelt feldolgozóipari ágak rendelésállománya ugyanis hasonló képet mutat: az exportrendelések állománya még tartja magát, de a belső megrendelések összezuhantak. Nagy kérdés, hogy az lendülete meddig tarthat ki. A legfrissebb globális felmérések azt mutatják, hogy ismét gyengül a feldolgozóipari teljesítmény, és egyre inkább csökken a rendelésállomány világszerte. A kínai újranyitástól várt pozitív hatás lényegében elmaradt, a magas globális kamatkörnyezet pedig egyre erősebben fékezi a fogyasztást és a beruházást a fejlett országokban. Mindez pedig negatívan hat a magyar ipar jelenére és kilátásaira egyaránt. 

„A mai viszonylagosan kedvező adat ellenére továbbra is úgy látjuk, hogy az idei év egészében az ipari teljesítmény negatív lesz, vagyis nem sikerül elérni a 2022-ben látott kibocsátási szintet. Ez egyben azt is jelenti, hogy a mezőgazdaság maradhat a egyedüli megmentője, mert a friss adatok alapján nem látszik úgy, hogy a belső keresletben bármiféle fordulat körvonalazódna” – tette hozzá az ING Bank vezető elemzője.

Jelentősen megélénkülhet az ipari termelés 2024-től

Az autógyártás területén a tavalyi második fél évtől érdemi javulás következett be, a szereplők többsége a beszállítói láncok teljes helyreállásáról, a korábbi akut csip- és félvezetőhiány rendeződéséről számoltak be, ennek köszönhetően tavaly decemberben új csúcsot ért el a hazai járműgyártás kibocsátása, az elmúlt két év során az elmaradó leszállítások miatt felhalmozódó rendelésállomány pedig kedvező kilátásokat mutathat a termelésre vonatkozóan – mondta Suppan Gergely, az MBH vezető elemzője. 

Az ukrajnai háború, valamint az erősen rontotta a kilátásokat a tavalyi év során, azonban az utóbbi hónapokban már jelentősen javulhatnának a kilátások, mivel energiahiánytól egyelőre nem kell tartani, így az európai gazdaságok elkerülték az akut energiaválságot, az energiaárak pedig szignifikánsan csökkentek a tavaly nyár végi szintekhez képest. A kilátások azonban vegyesek, mivel a járműgyártás új rendelései áprilisban 14,9 százalékkal csökkentek, míg a rendelésállomány 3,8 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet.

Biztató, hogy a hazai ipari rendelésállományok továbbra is növekedést mutatnak, 6,2 százalékkal meghaladva az egy évvel ezelőtti szintet, azonban beárnyékolja a kilátásokat, hogy az új rendelések 9,8 százalékkal estek vissza – tette hozzá az elemző. A hazai ipar teljesítménye az elmúlt években élesen elvált a német iparétól, köszönhetően az elmúlt évek számos kapacitásnövelésének, a rekordmennyiségű működőtőke-beáramlásnak és a kormány beruházásokat kifejezetten támogató gazdaságpolitikájának, azonban a tavalyi év második felétől az energiaárak tavalyi emelkedése láthatóan nagyobb visszaesést okozott, ami versenyképességi, gyenge energiahatékonysági problémákat is tükrözhet.

A hazai gazdaság középtávon nagymértékben profitálhat a CATL, az SK Innovation, a Samsung SDI, a BMW és a Mercedes kiemelkedő mértékű beruházásaiból, valamint a védelmi ipari kapacitások kiépüléséből, 

mivel a hadiipari kiadások szignifikáns növekedése várható a következő években. Idén stagnálásra, minimális növekedésre számítunk az ipari termelésben – mondta az MBH Bank vezető elemzője. 2024-től azonban a felfutó új kapacitások hatására erősen élénkülhet az ipari termelés, ami az idei gyenge bázis miatt meghaladhatja a 8 százalékot.