A nyár eleji viharokat követően, júniusban másfélszer annyi kárkifizetést teljesítettek a biztosítók a lakásbiztosítással rendelkezők számára, mint tavaly ilyenkor. A kárbejelentések azóta is érkeznek az ügyfelektől, miközben a jelenlegi hőhullám alatti lokális viharok, valamint a kánikula zárásaként a hét közepén várható viharos szél, felhőszakadás és jégeső is jókora károkat okozhat az ingatlanokban, gépjárművekben.

Az elmúlt években hevesebbé és gyakoribbá váltak a viharok, a válaszadók fele ezért jobban aggódik, ha befut egy figyelmeztetés.
Fotó: Josh Edelson / AFP

 

Az előrejelzésekre minden korosztály odafigyel

A Groupama Biztosító megbízásából az NRC piackutató által végzett felmérés szerint a hazai felnőtt lakosság (a 18–65 év közötti korosztályok) háromnegyede naponta követi az időjárás-előrejelzéseket. Bár a fiatalabb korosztályoknál gyakoribb, hogy csak a szabadtéri rendezvények vagy a nyaralások előtt néznek utána, hogy mire lehet számítani, a viharjelzésekre, figyelmeztetésekre minden generáció odafigyel.

A Groupama Biztosító statisztikáiból is egyértelmű, hogy az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségek egyre nagyobb károkat okoznak. Az azonnali óvintézkedések mellett ezért az is fontos, hogy ingatlanunk rendszeres karbantartásával is felkészüljünk a viharkárok, kivédésére. Nézzük át és tisztítsuk meg rendszeresen az ereszcsatornákat, rögzítsük a tetőn a lazábban illeszkedő cserepeket, vágjuk le a kertben vagy a ház előtt lévő fákról a meggyengült, elszáradt ágakat

– javasolja Berentés László, a Groupama Biztosító szolgáltatási igazgatója.

Fontosabbá vált a felkészülés a viharkárok kivédésére

A kutatásban részt vevők többsége, 10-ből 6-an úgy tapasztalták, hogy az elmúlt években hevesebbé és gyakoribbá váltak a viharok, a válaszadók fele ezért jobban aggódik, ha befut egy figyelmeztetés. Kétharmaduk szerint a sokszor kiszámíthatatlan időjárás miatt a korábbinál fontosabbá vált a vagyontárgyaik védelme, megóvása. 

A legtöbben elsősorban a jégverés okozta károktól tartanak, ezt követi a villámcsapás és az erős szél miatti aggodalom. Bár a többség tisztában van a veszélyekkel, és megteszi a szükséges óvintézkedéseket, ha vihar közeledik, az ingatlanok felkészítésében sok a hiányosság.

A kutatásban részt vevők fele számolt be valamilyen hiányosságról, ami vihar esetén védtelenné teszi az otthonát. A legtöbb esetben a környező fák, bokrok vagy a tető állapotát és a villám, illetve túlfeszültség elleni védelem hiányát jelölték meg okként.

Az autónkkal biztonságos helyre állunk, és van, aki a gyertyákat is előkészíti

A kutatás kitért arra is, hogy milyen óvintézkedéseket tesznek az emberek közvetlenül a viharok előtt. A válaszadók 83 százaléka az ablakok-ajtók becsukására fókuszál, ezt követi a szabadban hagyott tárgyak elpakolása és a háziállatok biztonságba helyezése, de az autóval rendelkezők kétharmada arra is figyel, hogy biztonságos helyre álljon ilyenkor. 

Kevésbé figyelnek az emberek arra, hogy az elektromos eszközöket védjék a túl nagy feszültség ellen: csak minden ötödik ember húzza ki vihar előtt minden esetben a konnektorból az elektromos eszközöket. 

Viszonylag sokan, a válaszadók 40 százaléka felkészül az áramkimaradásra is gyertyák előkészítésével vagy az akkumulátorok feltöltésével. A válaszokból az is kiderült, hogy a nők, illetve a falun élők jóval aktívabbak a viharkárok elleni védekezésben.

Az NRC Omnibusz kutatásának célcsoportja a 18–65 éves lakosság volt, 1000 főt kérdeztek meg 2023. június 7–13. között. A Groupama Biztosító mintegy 1,7 millió ügyfelével, teljes körű biztosítási kínálatával a hazai biztosítási piac egyik legjelentősebb szereplője.