Európában tavaly nyár óta nem esik az eső, míg a szárazságról híres Kaliforniában házak százait mossák el az áradások, a szeszélyes éghajlati jelenségek pedig idén csak gyakoribbak lesznek. Hamarosan ez a hétköznapok része lesz, és az emberiségnek a klímavédelmi intézkedéseken túl is el kell kezdenie alkalmazkodni – írta a The Wall Street Journal.

VENICE, ITALY - FEBRUARY 06: The low tide today in Venice has reached -62 centimeters above mean sea level, causing problems to the navigation on February 06, 2023 in Venice, Italy. In recent years Venice has experienced a series of exceptionally low tides that has seen many of its famous canals run dry. Climate change and subsidence are cited as two major factors in this phenomenon.
 Velencében a gondolák helyett csak sár van a kiszáradt csatornákban.
Fotó: Stefano Mazzola / Getty Images

Franciaországban január közepétől február végéig egy csepp eső sem esett, ami a leghosszabb szárazság 1959 óta. Írországban az aszály erdő- és bozóttüzeket okozott, míg Olaszországban a Pó, Európa egyik legnagyobb vízhozamú folyója egyes szakaszain apró tócsákká zsugorodott, az általa táplált velencei csatornák pedig szinte teljesen kiszáradtak.

Európa egy történelmi aszály közepén van, amely a kontinensen a mezőgazdaságtól kezdve az energiatermelésen át egészen a tengeri szállításig súlyos károkat okozott. 

A tavaly nyári forróságot és csapadékhiányt egy hosszú, téli szárazság követte, és a meteorológusok szerint még nem biztos, hogy ez tavasszal enyhülni fog. A régióban mért magasabb hőmérsékletek növelik a víz párolgását, kiszárítják a talajt és a víztartó rétegeket, ez pedig jelentősen csökkenti a csapadékmennyiséget Nyugat- és Dél-Európában. Itt nem egy természetes jelenségről van szó, az aszályt vizsgáló kutatók szerint ez az ember okozta klímaváltozás hatása.

A kontinens és annak lakossága nem ehhez az éghajlathoz van szokva, így nem meglepő, hogy a hirtelen megváltozott időjárásnak katasztrofális hatásai voltak. A tavaly nyári aszály éppen akkor sújtotta Európa energiaellátását, amikor Oroszország az ukrajnai háború miatt leállította a gázszállítmányokat a régióba. A vízerőművek termelése az Európai Unióban 19 százalékkal csökkent, és két évtizede a legalacsonyabb szintre esett vissza. Franciaország limitálta az atomreaktorai teljesítményét, mert a folyókba vezetett szennyvíz túlságosan felmelegítette azokat, ami veszélyeztette az élővilágot.

Eközben az aszály jelentősen csökkentette a kukorica, a napraforgó és más termények hozamát – párhuzamosan az orosz és ukrajnai gabonaellátás megszakadásával.

A mérések szerint az eső és a hó hiánya ezen a télen megakadályozta, hogy Európa víztározói, tavai és folyói feltöltődjenek a nyári hónapokra. A francia hatóságok hétfőn közölték, hogy az ország vízgyűjtőinek 80 százaléka alacsony vagy nagyon alacsony szinten van. Az Alpokban a hótakaró is hiányos, ami azt jelenti, hogy a tavaszi olvadás viszonylag korlátozott mennyiségű vizet juttathat a kontinens folyóiba.

Bár a globális felmelegedés miatt sokan a tengerszint-emelkedéstől tartottak a legjobban, az aszályok hasonló méretű és tartós károkat okozhatnak világszerte. Idén az élelmiszer- és vízellátás számos problémát fog okozni Európában, főleg akkor, ha az orosz–ukrán háború nem ér véget az aratás előtt.

An aerial view shows people wading through a flooded neighborhood in the unincorporated community of Pajaro in Watsonville, California, on March 11, 2023. - Residents were forced to evacuate in the middle of the night after an atmospheric river surge broke the Pajaro Levee and sent flood waters flowing into the community.
Az árvíz sújtotta Pajaro település Kaliforniában.
Fotó: AFP

A világ másik felén, az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet, a kiszámíthatatlan időjárás milliók életét forgatta fel. Kaliforniában három éven keresztül szinte folyamatosak voltak a bozóttüzek, mivel a régiót hosszú, tartós szárazság sújtotta – most az államban hetek óta szakad az eső, ez pedig sok helyen áradásokat okozott, amelyek több száz házat mostak el.

A hegyekben az extra csapadék jelentős havazást okozott, helyenként közel négy méter hó esett le, ami megnehezítette a közlekedést, és több települést hetekig elzárt a külvilágtól. A kiszáradt talaj a hirtelen esőzések miatt meggyengült, ez pedig földcsuszamlásokat okozott, és  néhány helyen a városok közepén víznyelők keletkeztek.

A régóta nem látott csapadékmennyiségnek köszönhetően Kaliforniában és az USA nyugati felében enyhülni fog a szárazság. A vízgyűjtő területek azonban a több évig tartó aszály miatt nem biztos, hogy meg tudják tartani a pár hét alatt leesett csapadékot, és az előrejelzések szerint

a térségben áprilistól júniusig nagy valószínűséggel további áradásokra és földcsuszamlásokra kell számítani.

A szélsőséges időjárás már most több milliárd dollárnyi kárt okozott az Egyesült Államokban, az áradások pedig továbbra is veszélyeztetik az ország legfontosabb ipari, gazdasági és technológiai központjait.

MADAGASCAR - 21 February 2023: Tropical Cyclone Freddy makes landfall in Madagascar.
A Freddy ciklon, amely Madagaszkáron, Mozambikban és Zimbabwében eddig négyszáz ember életét követelte.
Fotó: Gallo Images / Orbital Horizon / Copernicus Sentinel Data 2023

Az éghajlatváltozás legnagyobb vesztesei azonban 2023-ban az ázsiai országok lesznek. Az XDI klímakockázat-elemző összeállította a száz legveszélyeztetettebb város és térség listáját, ahol Kína és India az élen vannak – meglepő módon azok az országok, amelyeknek az ipara a klímaváltozásban és a környezetszennyezésben is kiemelt szerepű.

A legfejlettebb és globálisan legjelentősebb ázsiai gazdasági központok, mint Peking, Hongkong, Mumbai, Jakarta, Tajvan vagy Ho Si Minh-város, mind listavezetők, és itt okozhatja a legnagyobb károkat a szélsőséges időjárás.

A veszélyeztetett régiókban is hasonlóan túlreprezentáltak ezek a nemzetek, a kétszázból 114 térség Dél- és Délkelet-Ázsiában található. Igaz, az Egyesült Államok is hasonló helyzetben van, Florida, Kalifornia és Texas is a lista élén szerepel, de Belgium, Olaszország és Németország is bekerültek az első százba.

Az éghajlatváltozás egyre több nehézséget okoz a gazdasági és kulturális központokban, az XDI jelentése szerint pedig a befektetőknek is fel kell mérniük, hogy a lassú klímavédelmi lépések mellett megéri-e ezeken a területeken kockázatot vállalniuk. 

Tavaly a és az ellátási láncok törékenysége néhány tényező megváltozásával a felszínre került – a klímaváltozás ennél sokkal nagyobb hatással lesz a nemzetközi gazdaságra.