A Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt vezette konzorcium nyújtotta be a legkedvezőbb ajánlatot a Magyar Tudományos Akadémia székházának felújítására kiírt közbeszerzés során tudatta az MTA, amely a fennállásának 200. évfordulóját 2025-ben ünnepli.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az I. ütem kivitelezésének közbeszerzésére az MTA 2022. november 30-án adott fel hirdetményt, amelyet a Közbeszerzési Hatóság december 14-én továbbított megjelentetésre az Közbeszerzési Értesítőjében. Az ajánlatkérést két részre bontotta az MTA: az első a harmadik emeleti szint és a Díszterem komplett felújítását, a második a homlokzati nyílászárók rekonstrukcióját tartalmazza.

Az első részben 27, a másodikban 21 gazdasági szereplő jelezte érdeklődését az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben. A műszaki dokumentációt 16 gazdasági szereplő váltotta ki. Végül az elsőre 5, a másodikra 4 ajánlat érkezett be.

Az Akadémia a mindkét rész tekintetében a legkedvezőbb ajánlatot Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. vezette konzorciummal kötött szerződést 2023 júliusában; együttesen a projekt szóban forgó első üteme teljes szerződéses összege 10 százalék tartalékkeret figyelembevételével bruttó 8,85 milliárd forint.

Az első ütem egyik legnagyobb feladata a tető teljes felújítása, ami a beázások és a szerkezet elöregedése miatt már nem halasztható. Energetikai okokból megkezdődik az épület homlokzati nyílászáróinak restaurálása és korszerűsítése, szükség esetén cseréje. Visszakerülnek a szfinxek az épületre, illetve az épület mellé a kandeláberek. Az első ütem munkálatai a tervek szerint 2024 őszéig tartanak, átadás-átvételi eljárással zárulnak. Ezt követően az Akadémia használatbavételi eljárást folytat le.

Az új díszkivilágítás kiépítését a második ütemben tervezik, továbbá belsőépítészeti koncepció alapján megújul a Díszterem, az épület legnagyobb és legszebb terme. Teljes gépészeti, erős- és gyengeáramú felújítás mellett új audiovizuális rendszer, világítás és moduláris, az adott rendezvényhez alakítható berendezés kap helyet benne. Sor kerül a 2017 óta zárva tartó Művészeti Gyűjtemény kincseit bemutató harmadik emeleti Képtár felújítására, sőt a Duna felőli szárny tetőtere új kiállítóterekkel bővül.

Az Akadémia bízik abban, hogy 2025-re, fennállásának 200. évfordulójára rendeződhet az MTA-székház előtti tér is, ahol a mostani parkoló helyett egy közösségi tér lenne

írják, ugyanis itt építenék meg azt a jelet, amely méltó az Akadémia történetiségéhez, kifejezi a tudomány naprakészségét, mindenkori aktualitását és gyors reagálóképességét. Az MTA mindent megtesz annak érdekében, hogy az ünnepi év után folytatódhasson a székház megújulása – áll a közleményben.